El diari L'Indépendent de Perpinyà va fer ahir un seguiment continu del referèndum català, amb notícies contínues, galeries de fotos i de vídeos, entrevistes a testimonis i informacions de la situació als pobles fronterers. Un dels elements que destaca aquest diari és el silenci flagrant de les autoritats franceses respecte a aquests fets. Avui la portada, sota el títol "Vot sota violència", destaca que les violències policials han marcat la jornada.

El diari analitza el "silenci pesat" d'Europa, del govern francès, i del president de la República, Emmanuel Macron. Critica que el ministre d'Economia, Bruno Le Maire, preguntat per sorpresa sobre el tema a un programa de televisió s'hagi limitat a considerar-ho "un afer espanyol". En canvi destaca els pronunciaments de preocupació de Jean-Luc Mélenchon, Anne Hidalgo i Benoît Hamon. 

També es mostren sorprès que cap autoritat nord-catalana s'hagi pronunciat sobre el tema: ni l'alcalde de Perpinyà, ni la presidenta del Consell Regional, ni la del Consell Departamental.

El diari nord-català es qüestiona la legitimitat del referèndum pel baix índex de participació, i es pregunta sobre les possibilitats de solució, ja que afirma que el govern Rajoy és "sord" a les demandes dels catalans. Augura un conflicte difícil i enquistat.