La qüestió sobre la politització del poder judicial ha tensat la sessió de control al govern espanyol al Senat. Per un costat, el portaveu del PP Ignacio Cosidó ha exigit al president espanyol Pedro Sánchez que es comprometi a no indultar els presos i l’ha instat a convocar eleccions “com més aviat millor”. Per l’altre, Jon Iñarritu, de EH Bildu, ha exigit ha assegurat que el més greu es que PP i PSOE es reparteixen la cúpula del poder judicial.

Davant la pregunta de Cosidó, Sánchez l’ha acusat d’haver “debilitat” el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i  i d’haver danyat el crèdit de la justícia amb el missatge de WhatsApp sobre el control del PP de la Sala Segona del Tribunal Suprem “des de darrere” i li ha demanat la seva dimissió. Sánchez també ha recordat que no es pot indultar a ningú que encara no ha estat condemnat.

Per la seva part, Cosidó també li ha recordat que si finalment s'indulta els presos seran els "indults de la vergonya" i estarà incitant a l'independentisme a "donar un altre cop d'Estat". Al que ha afegit que Sánchez vol ocultar que va pactar "alliberar els presos" amb ERC i PDeCAT durant la moció de censura.

El president espanyol també ha afirmat que no és cap escàndol que el Congrés esculli la cúpula del CGPJ, sinó "el sentit patrimonialista que té el PP de la Justícia".  

Sánchez ha recordat a Iñarritu que la renúncia del jutge Marchena a presidir el CGPJ, abans d'haver estat proposat, és el més clar exemple de la independència de la justícia a Espanya. A més, també ha recordat que hi ha hagut sentències molt positives en favor de la ciutadania espanyola, com la de les clàusules sol o en matèria de desnonaments, i contra els partits polítics, com la de la trama Gürtel. Per últim Sánchez també ha assegurat que s'haurien de bolcar més recursos a la justícia perquè aquesta pugui actuar amb més independència.

El cap de l'Executiu espanyol també li ha recordat a Iñarritu que "des del primer moment" s'ha mostrat partidari que sigui el Congrés, i no les associacions de jutges i fiscals els que elegeixin als vocals del CGPJ, perquè considera que si s'escull en seu parlamentària tenen més legitimitat ja que així es representa la majoria social espanyola.

Cleries: "On està el seu canvi senyor Sánchez?"

El senador del PDeCATJosep Lluís Cleries, també ha interpel·lat al president espanyol delmant-li explicacions sobre els seus canvis en el govern espanyol des de que va assumir el càrrec en relació a l'Executiu de Mariano Rajoy. En la pregunta, els senador català ha recordat a Sánchez que el seu govern és còmplice de les peticions de presó pels presos.

A més, Cleries també ha demanat al president que si convoca un referèndum "triomfarà" alhora que ha lamentat que es passi "la Constitució pel forro" sempre que els convé. En relació a la renovació del poder judicial, Cleries ha opinat que "fa olor a podrit" i que que constata que no hi haurà un judici just ni imparcial pels presos i exiliats catalans. 

Davant de la pregunta, Sánchez ha asseverat que l'independentisme "no té majoria suficient" per optar al dret a l'autodeterminació i ha assegurat que els referèndums "són divisoris i fracturen la societat". A més ha afegit que una votació sobre l'autodeterminació és il·legal i només pretén fracturar Catalunya. Sánches també ha recordat  recordat el "desbloqueig" de la Comissió Bilateral després de set anys i la retirada d'alguns dels recursos que el govern de Rajoy va interposar davant del Constitucional