L'articulista Simon Jenkins del diari The Guardian ha assegurat que "la independència d'Escòcia és inevitable" i que el Regne Unit necessita un pla per afrontar-ho. Jenkins ha assenyalat que si fos escocès votaria a favor de la independència demà mateix, i ha remarcat que no voldria saber res de l'actual parlament de Westminster que "se'n va un mes de vacances durant la pitjor crisi política dels últims anys".

D'aquesta manera, el periodista ha apel·lat a la primera ministra d'Escòcia y líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, que aprofiti aquesta crisi perquè és la seva gran oportunitat. De fet, Sturgeon ja va presentar el passat mes de maig la llei per establir les bases per la celebració d'un segon referèndum. En aquest sentit, Jenkins ha donat tota la raó al número 2 del Partit Laborista, John McDonnell, qui assegurava que els escocesos tenen tot el dret a separar-se del Regne Unit.

El suport a la independència d'Escòcia ja és del 52%, el mateix percentatge amb què va guanyar el Brexit, segons una última enquesta realitzada aquesta mateixa setmana. Així mateix, Jenkins ha criticat al primer ministre britànic, Boris Johnson, que es negui a permetre Sturgeon un segon referèndum.

En aquesta línia, el periodista de The Guardian ha reiterat que Johnson se suma a una llarga fila de líders de Westminster que es van dedicar a emprenyar als escocesos, i que fa un segle van fer el mateix amb els irlandesos, donant per suposat que acabarà de la mateixa manera.Boris Johnson Nicola Sturgeon EFE

Reunió de Boris Johnson i Nicola Sturgeon a la Bute House, Edimburg / EFE

Jenkins ha demostrat que Escòcia podria viure perfectament sense el Regne Unit, argumentant que "té la mateixa població que Dinamarca i amb els mateixos recursos, infraestructura i talent". Ha destacat que el país escocès va ser molt més ric fa uns anys, però que la llarga dependència econòmica del Regne Unit, ha fet baixar considerablement el seu PIB per persona. Actualment és de 33.000 lliures (uns 35.500€) contra les 420.000 corones daneses (uns 56.000€).

L'articulista ha indicat que tard o d'hora, "Londres es veurà obligat a reconèixer que ha sacrificat el dret a governar les Illes Britàniques", ressaltant que "Irlanda ha marxat i Escòcia clarament marxarà algun dia". Finalment, Jenkins ha ironitzat que Boris Johnson haurà de dir-li a la reina que només serà la reina d'Anglaterra, i potser de Gal·les".