Es dispara considerablement la preocupació per la independència de Catalunya després del referèndum de l'1-O i s'imposa ja com la segona preocupació més important per a la ciutadania espanyola després de l'atur, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

De fet, un de cada tres espanyols consideren que la separació de Catalunya és un dels principals problemes que existeixen a l'Estat i el percentatge es dispara del 7,8% d'aquest setembre fins el 29%.

Fins fa dos mesos, la corrupció i el frau s'establien com la segona preocupació de la població, però ara la independència l'ha desbancat i l'ha desplaçat al tercer lloc i s'estableix com el segon problema d'Espanya quan fa menys de dos mesos quedava en vuitena posició. Per davant, hi havia altres qüestions com els problemes econòmics o el terrorisme que, en altres onades, havien inquietat molt més la ciutadania, però els darrers esdeveniments han fet canviar la percepció de les problemàtiques.

Ara bé. Si ens movem al terreny personal, és a dir, sobre quin és el problema que afecta més personalment, la independència cau fins el 8,8% i queda per darrere de l'atur, la sanitat, els problemes econòmics, la corrupció o els polítics.

Autonomia?

Tot i que un 39,2% dels espanyols encara demana un estat de comunitats autònomes com l'actual, mentre que el 17,5% les persones que volen tenir un govern central sense autonomies. A més, un 13,4% de la gent volen que les comunitats tinguin més autonomia i un 10,2% volen que els territoris puguin decidir si es converteixen en un estat independent.

L'enquesta, que és la primera del CIS que es realitza després de la celebració del referèndum, es va portar a terme entre el 2 i l'11 d'octubre, un parell de setmanes abans que el Parlament aprovés la declaració d'independència i que el govern espanyol apliqués l'article 155 de la seva Constitució.

La primera inquietud, però, continua sent l'atur, tot i que el percentatge baixa lleugerament del 69,5% fins al 66,2%, però la independència de Catalunya supera ja temes com la corrupció i el frau, els problemes d'índole econòmic o el terrorisme internacional, que altres vegades estaven molt per davant.