S'ha triplicat la preocupació per la independència de Catalunya en el conjunt de l'Estat, segons ha apuntat el darrer barómetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). La separació de Catalunya de l'Estat és un de les tres principals preocupacions del 7,6% dels espanyols.

Respecte el darrer baròmetre, la preocupació per la independència passa d'un 2,6% a un 7,8%, amb un augment exponencial mai vist fins ara. I això que el sondeig es va realitzar entre l'1 i el 10 de setembre de 2017, abans d'esdeveniments tan rellevants com els escorcolls i les detencions del 20-S, previ també de la jornada electoral de l'1 d'octubre, marcada per la violència policial.  Ara bé, el baròmetre sí que recull la preocupació generada pel ple del Parlament del 6 i 7 de setembre, en què es van aprovar les lleis de desconnexió enmig d'una forta polèmica entre el bloc independentista i l'oposició.

Tot i que l'augment ha estat important, la independència catalana encara es queda en vuitè lloc d'entre els problemes dels espanyols. S'ha quedat darrera de l'atur (69,5%), la corrupció (38%), els problemes econòmics (21,7%), la política i els polítics (20,7%), el terrorisme internacional (15,6%), l'educació (8,4%) i el racisme (7,9%).

Al costat de la preocupació per la independència de Catalunya entra en la llista de principals problemes la preocupació per la falta d'acord i la inestabilitat política, que cita un 2,7% dels enquestats, i els nacionalismes en general (1%).

Creix l'Estat unitari

Una altra de les revelacions d'aquest CIS és la caiguda de l'estat autonòmic com a model d'Estat en benefici d'opcions més centralistes: tres de cada deu espanyols (29,4%) volen o bé un estat espanyol sense autonomies o un que vegi reduït la capacitat política dels seus territoris.

Respecte el darrer baròmetre, els que volen un govern central sense autonomies pugen un punt (18,9%), una tendència semblant al d'un estat autonòmic més feble (10,5%). Tot plegat enmig del debat sobre una possible suspensió de l'autonomia catalana pel procés d'independència.

De fet, es redueixen subtilment els espanyols que volen un Estat que reconegui el dret d'autodeterminació de les autonomies: cauen d'un 9,9% a un 9,6%.