Les independències de les tres repúbliques bàltiques el 1991, i d'Eslovènia i Croàcia, el 1992, es van fer amb l'oposició de totes les grans potències mundials. Lituània va ser la primera a prendre la decisió. Ho va fer l'11 de març del 1990 i es va passar un any i mig, fins al 6 de setembre del 1991, cercant reconeixement internacional. Entretant, va suportar pressions colossals perquè es fes enrere, fins que Islàndia i altres països escandinaus es van conjurar per donar-li els primers reconeixements al setembre del 1991.

Aquest retall de La Vanguardia del 1990 és un resum del que li va caure a sobre a Lituània entre la proclamació de la independència i el reconeixement internacional:

A Eslovènia i Croàcia els va passar una cosa semblant. En menys de mig any, però, es va imposar la política de fets consumats dels dos països secessionistes. El resum, també en retalls de La Vanguardia i d'El País:

Foto: la Via Bàltica al seu pas per Lituània, el 23 d'agost del 1989.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat