El diputat d'EH Bildu, Jon Iñarritu, ha reaccionat a través de Twitter a la notícia d'El Confidencial Digital que detalla que la Llei de Memòria Democràtica que prepara el govern espanyol "amenaça noms franquistes en casernes i unitats militars". Iñarritu ha escrit: "Amenaça? El que és vergonyós és que 40 anys després segueixin allà".

La notícia emergeix dies després del canvi de govern, en què va haver-hi canvis en el ministeri que estava preparant aquest projecte de llei i que plantejava l'eliminació de vestigis franquistes que encara estan presents arreu de l'Estat. El nou titular és Félix Bolaños, que ha reemplaçat a l'exvicepresidenta primera Carmen Calvo al capdavant de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica.

TUIT jon inarritu ley memoria democrática

Piulada de Jon Iñarritu (Bildu).

La previsió era que aquesta llei s'aprovés al Consell de Ministres del 13 de juliol, però la crisi de govern ha fet que, per ara, Bolaños s'hagi inclinat per aparcar i deixar per més endavant el moment de donar llum verda a aquesta normativa.

La pregunta d'Iñarritu al Congrés sobre noms franquistes

Precisament Jon Iñarritu ja feia temps que preguntava a l'executiu espanyol sobre la simbologia i distincions vinculades amb el franquisme en espais i instal·lacions militars. El 13 d'abril d'enguany, preguntava al govern per escrit ("tenint en compte que l'executiu no havia respost encara aquestes preguntes") pels "noms i denominacions dels diferents carrers, edificis i zones de la Base de Ferrol" i també per "quants d'aquests espais estan dedicats a franquistes o a fets relatius al franquisme".

Tot just un mes després, el govern espanyol va respondre les preguntes del diputat de Bildu i va detallar que "els carrers de l'Arsenal de Ferrol tenen els noms d'Almirall Fernández Martín, Soldat Lois, Almirall Vierna, Salvador Moreno, Marquès d'Alborán, Cándido Pérez, González-Llanos, Crucero Baleares i Almirall Honorio Cornejo". 

Amb la Llei 52/2007 de Memòria Històrica, el govern assegurava en la resposta que es van revisar els noms i que "els actuals recorden a membres de l'Armada o vaixells amb vinculació amb la ciutat de Ferrol i amb l'Armada", gràcies al fet que amb la normativa "es reconeixien i ampliaven drets i s'establien mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura". Sobre el projecte de llei de Memòria Democràtica, l'executiu traslladava en la resposta a Jon Iñarritu que en ella "s'inclouen noves previsions respecte a les qüestions plantejades".

 

Imatge principal: Jon Iñarritu, en una sessió de control al Congrés dels Diputats. Europa Press.