El Ministeri de l'Interior encara paga cada mes una gratificació a 115 agents o exagents del Cos Nacional de la Policia per medalles concedides durant el franquisme. El diputat Jon Iñarritu va aconseguir el març passat que finalment el govern espanyol li facilités aquesta informació però no ha pogut passat d'aquí. El parlamentari d'EH Bildu ha intentat aconseguir més dades sobre aquestes persones, pero el Ministeri de l'Interior li ha denegat la informació. Per això demana la col·laboració ciutadana.

La resposta del ministeri a la pregunta parlamentaria presentada per Iñarritu sobre la identitat dels agents ha estat ben clara: no pensen facilitar cap mena d'informació sobre els beneficiaris ni el motiu de les mateixes. Altra cosa serà si hi el diputat pregunta per casos concrets, aleshores, assegura el ministeri, sí que li facilitaran tota la informació.

Crida

Davant d'aquesta negativa, Iñarritu ha fet una crida a través de les xarxes socials per intentar identificar aquest agents condecorat durant el franquisme que encara cobre per haver estat condecorats. "Coneixeu algun cas concret?", pregunta el diputat.

El govern espanyol va informar a Iñarritu el març passat que aquestes 115 condecoracions franquistes van ser concedides pel Cos Nacional de la Policía. Per cadascuna d'elles, es paga amb caràcter vitalici un percentatge que va entre el 10% i el 15% del salari basi i triennis que cobrés l'agent en funció del tipus de distinció que rebés.