La infanta Cristina i el seu exmarit Iñaki Urdangarin recuperaran una part de la multa pel cas Nóos. La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca ha acordat retornar 201.000 euros als exducs de Palma per haver pagat de més el concepte de la corresponsabilitat civil derivada del cas Nóos, segons avança aquest dimarts El Mundo. El lletrat de l'Administració de Justícia ha ordenat una diligència per la qual el govern de les Illes Balears té deu dies per tornar els fons a Urdangarin i a la infanta. De la mateixa manera, també haurà de retornar diners a l'exsoci d'Urgangarin Diego Torres.

L'Audiència de Palma considera que l'exduc va abonar una quantitat més alta a la que li pertocava i que per tant, ara, les arques públiques de les Illes li han de retornar 132.695,03 euros. Per la seva banda, a la filla de Joan Carles I se li hauran de reemborsar 68.479,97 euros i a Diego Torres li retornaran 32.112,50 euros. Segons el citat mitjà, la infanta Cristina ja hauria manifestat la seva "total conformitat" amb la devolució. Tots tres, a més d'altres condemnats pel cas Nóos, van haver de pagar un total de 852.000 euros el 2019 per fer front a la responsabilitat econòmica, xifra que ara s'hauria reduït en 233.000 euros, els diners que han de recuperar.

Urdangarin s'ho vol quedar tot

Després de fer-se pública aquesta notícia, alguns mitjans han assegurat que Urgangarin no estaria d'acord amb el repartiment de diners i que hauria presentat un escrit per tal que la part que pertoca a la seva fos també per a ell. El document afirma que aquests diners li corresponen i que la infanta no hauria de rebre aquesta quantitat perquè simplement era responsable a títol lucratiu. 

L'estada d'Urdangarin a la presó

Iñaki Urdangarin va obtenir el març de 2022 la llibertat condicional, amb la qual ja no havia de rendir comptes a la presó alabesa de Zaballa com feia fins al moment. Se li va concedir la llibertat condicional, amb la qual es va suspendre la condemna de gairebé 6 anys de presó que complia pel cas Nóos.  La Junta de Tractament de la presó va ser la que va proposar concedir-li la llibertat condicional una vegada assolits dos terços de la condemna. Però l'última decisió va correspondre a la magistrada Ruth Alonso, al capdavant de Vigilància Penitenciària. En la seva resolució hi constava el bon comportament d'Urdangarin, el seu ús com a consultor en el despatx vitorià Imaz&Asociados i haver superat un pioner programa per a presos per delictes econòmics denominat Pideco. Poc més de 70 condemnats en tota Espanya l'havien acabat. No obstant això, des del mes de juny de 2021 Urdangarin ja no dormia a la presó alabesa, perquè havia quedat eximit de pernoctar quatre nits per setmana pel seu bon comportament i el compliment de les seves obligacions.

La condemna

Urdangarin va ser condemnat a 5 anys i 10 mesos per malversació, prevaricació, frau a l'Administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències en el cas Nóos. Va ingressar l'1 de març de 2021 a la presó provincial d'Àlaba, on havia d'anar a dormir de dilluns a dijous en règim obert fins a juny.  Anteriorment, va estar en el Centre d'Inserció Social (CIS) d'Alcalá de Henares (Madrid), a la presó de dones de Brieva (Àvila) i també va acudir a Pozuelo de Alarcón (Madrid) per a fer labors de voluntariat en una ONG d'atenció a persones amb discapacitat. Urdangarin va sol·licitar el seu trasllat a la presó alabesa, situada a uns 14 quilòmetres de Vitòria, per l'arrelament amb la ciutat, de la qual és natural i en la qual viuen la seva mare i diversos dels seus germans.