Un jutge de Tarragona ha citat com investigat per atemptat contra l'autoritat a un votant de l'1-O, que va denunciar diversos agents de la policia espanyola per colpejar-lo, tot i que el cas va acabar arxivat, acusat d'agafar la porra i empènyer cap a la "massa hostil" un agent antiavalots.

En una interlocutòria, el titular del jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona admet la denúncia, interposada pel sindicat policial Jupol per un delicte d'atemptat a l'autoritat i de resistència greu a l'autoritat, i cita l'activista per prendre-li declaració com a investigat el pròxim 29 d'octubre.

Una denúncia anterior

El votant investigat, ja va denunciar aquests mateixos agents arran de la seva actuació en un dels col·legis electorals de Tarragona durant el referèndum, concretament el que estava situat a la plaça Imperial Tàrraco. Aquest votant va denunciar que una furgoneta policial el va colpejar i que posteriorment entre cinc agents antiavalots li van propinar diversos cops de porra, causant-li diverses lesions.

Tot i això, el jutge que va investigar el cas, el mateix que ara l'ha imputat, va acabar arxivant la causa, en concloure que l'home no va rebre cap cop per part de la furgoneta policial i que, malgrat que els agents van utilitzar les seves porres, aquest va obviar que hagués agafat prèviament la defensa d'un d'ells, "com s'aprecia amb absoluta claredat" en els fotogrames analitzats.

De fet, el jutge també ressalta en l'arxivament del cas que els agents van fer un ús "legítim" de la força, ja que "va resultar necessària" perquè el denunciant deixés anar la porra del policia, sense que li produïssin lesions de consideració, i també perquè deixés d'agafar l'agent, a qui va empènyer cap a la massa de votants, amb el risc que això suposava per a totes les persones que eren a la zona.

Arran d'aquesta resolució judicial, els serveis jurídics de Jupol, representat per l'advocat Javier Aranda, han denunciat ara al votant, a qui acusen d'intentar arrabassar "per la força i amb gran insistència" la porra de l'antiavalots i d'empènyer-lo cap a la "massa hostil".

Segons la denúncia, l'acusat va intentar prendre la porra al policia, sense que s'apreciï en les imatges que hi hagi "cap causa" per fer-ho, sent tal acció "especialment greu". "En el marc d'una actuació d'ordre públic, es va intentar desarmar o intimidar un policia i introduir-lo en una massa hostil", el que suposa, segons la denúncia, un fet d'"extrema gravetat" que "no hauria de quedar impune".

Abans d'interrogar l'investigat, el jutge ha citat pel 23 d'octubre pròxim com a testimonis a diversos dels agents de la Policia que van actuar aquell dia en el dispositiu per evitar l'1-O a Tarragona.