El jutge del cas Villarejo ha imputat l'exsenador del PSOE Francisco Rodríguez Martín en una peça fins ara secreta, la número 25, en la qual s'investiga l'encàrrec que suposadament va fer l'empresa de detergents Persán a l'excomissari Villarejo per espiar l'examo de la constructora Martín-Fadesa.

Segons ha avançat El Mundo i han confirmat a Efe fonts jurídiques, el magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat imputar el senador en aquesta peça que va obrir el passat 10 de gener per delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets en relació amb el denominat "Projecte Saving". Fa dues setmanes, el jutge va acordar en una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, aixecar el secret d'aquesta investigació "una vegada que la mercantil Persán SA ha contestat al requeriment judicial d'informació".

També, "una vegada que han estat plenament identificades les persones que van prendre part en la contractació, la totalitat dels pagaments efectivament realitzats, així com les persones que van participar en l'execució dels serveis per compte de Cenyt", l'empresa a través de la qual Villarejo canalitzava els projectes d'espionatge.

Segons relata El Mundo, que ha tingut accés al sumari, l'objectiu de l'encàrrec de Persán era el de millorar la posició jurídica i negociadora del grup empresarial presidit per José Moya Sanabria en relació amb un reconeixement de deute relacionat amb Fernando Martín, examo de Martinsa-Fadesa.

A la peça hi figuren com imputats, Villarejo, el seu soci en Cenyt Rafael Redondo, el representant de Persán José Moya (com a client contractant) i l'exsenador socialista, al que cridaven "Curro" i el qual es considera el mitjancer entre l'excomissari i Persán. Es calcula que el preu de l'encàrrec va poder oscil·lar entre 375.000 euros i 1.200.000 euros. Per a les tasques d'espionatge, segons el sumari, es va analitzar de forma il·legal el trànsit de trucades d'una desena de persones i es van obtenir dades censals i personals de tercers de forma subreptícia.

El projecte Saving

El projecte Saving té el seu origen en l'anomenada operació Fadesa, "formalitzada mitjançant contracte el desembre de 2007 que concedia a José Moya Sanabria de dret d'opció de venda davant Fernando Martín sobre un paquet d'accions de Martinsa".

L'opció de venda es va exercitar per José Moya el 14 de maig de 2010 però el juliol de 2008 Martinsa-Fadesa va decretar suspensió de pagaments i declaració voluntària de concurs de creditors. Moya va exercitar llavors diverses accions per reclamar el crèdit sense èxit, i va sospitar que podia deure's a "algun tipus d'influència per part de Fernando Martín i el seu cercle sobre el jutge, els administradors concursals i fins i tot els interventors", per la qual cosa el 2011 va decidir recórrer als serveis de l'excomissari.

Un fitxer d'àudio intervingut a Villarejo, denominat Saving-11.8.4, reflecteix el paper que va desenvolupar l'exsenador del PSOE, persona de la sencera confiança de José Moya, "no només com a mitjancer inicial" entre Persán i Villarejo, sinó com a assessor de l'encàrrec presumptament il·legal.

El sumari també revela que va ser el comissari Enrique García Castaño, "El Gordo", que va recomanar a l'exsenador els serveis de José Manuel Villarejo. "El Gordo em va dir que amb Curro a mort", va comentar l'excomissari en un dels seus àudios.