Un jutge de Sabadell citarà com a investigats els guàrdies civils que van escorcollar els domicilis de la família de Jordi Ros, un dels CDR que van ser detinguts durant l'Operació Judes, per dos delictes contra els drets individuals.

A la interlocutòria el titular del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell ha acordat admetre a tràmit la querella presentada per Ros, en llibertat sota fiança i a qui l'Audiència Nacional segueix investigant. En la seva querella, Ros denuncia haver estat víctima de coaccions i vexacions, entre altres irregularitats, per part dels guàrdies civils que el van detenir, tant en els escorcolls dels domicilis de la seva família a Sabadell com mentre va estar sota custòdia policial a les casernes de Sant Andreu de la Barca i Tres Cantos (Madrid).

Demana la identificació dels agents

El jutge, que s'ha declarat competent només per investigar els fets a Sabadell, ha demanat a la Guàrdia Civil que identifiqui els agents i oficials que el 23 de setembre de l'any passat van participar en les entrades i escorcolls de tres habitatges de la família Ros i la participació que cadascun d'ells va tenir-hi.

Per a l'instructor, de la querella se'n desprenen indicis que podrien encaixar en dos dels delictes comesos per funcionaris públics contra les llibertats individuals: per una banda, el d'obstaculitzar el dret a l'assistència d'advocat a un delicte o pres o no informar-lo dels seus drets i, de l'altra, cometre vexacions injustes o danys innecessaris a l'escorcoll dels efectes d'una persona.

Per aquest motiu, el jutge ha demanat al jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional que li remeti testimoni de la sol·licitud de la Guàrdia Civil per practicar els escorcolls als domicilis de Sabadell citats, així com l'acte que va ordenar les entrades del dia 23 de setembre del 2019.

També ha acordat prendre declaració a la lletrada de l'administració de justícia que va redactar l'acta dels escorcolls i va estar-hi present i requerir el Col·legi d'Advocats de Sabadell que l'informi si el dia 23 de setembre se li va comunicar la detenció de Jordi Ros i se li va designar un advocat.

Els testimonis

A més, el jutge interrogarà com a testimonis el mateix Jordi Ros i, si el forense estableix que està en condicions per fer-ho, el germà del detingut, que segons la querella va ser intimidat pels agents durant l'escorcoll sabent que pateix un trastorn mental.

En aquest sentit, la interlocutòria encarrega a un metge forense que examini el germà de Ros per valorar els perjudicis psíquics que pugui haver patit a conseqüència dels registres practicats per la Guàrdia Civil. El querellant haurà a més d'aportar al jutjat documentació que acrediti els desperfectes que els agents van poder causar en els tres domicilis inspeccionats.