Just un any després de la detenció de 9 persones en el marc de l'operació Judes acusades de terrorisme, la plaça de l'Ajuntament de Sabadell s'ha quedat petita aquest dimecres per acollir els centenars de persones que s'hi han aplegat per reclamar l'absolució dels detinguts i encausats.

Al crit de 'Tots som CDR' i 'No tenim por', els concentrats s'han emplaçat a seguir denunciant una causa "injusta" que "vol silenciar l'independentisme popular". La concentració ha comptat amb la presència de diferents encausats, entre ells Jordi Ros i Xavier Duch. Precisament, l'acte de suport s'ha celebrat poc després que s'hagi conegut que el Jutjat d'Instrucció de Sabadell ha admès a tràmit la querella de Ros contra la Guàrdia Civil.

Amb el lema 'Defensar la terra no és cap delicte', els prop de 400 concentrats han volgut donar el seu suport als detinguts i encausats en el primer aniversari d'una causa "injusta" que encara continua oberta. Durant els parlaments, un portaveu del Grup de suport als detinguts el 23-S ha denunciat que "tot plegat és una operació de l'Estat per silenciar l'independentisme" i ha demanat l'absolució dels encausats. També han deixat clar que el dolor que senten "és molt fort" i que "serà difícil de superar". "És més necessari que mai que continuem donant suport des del carrer als encausats", han afegit.

Precisament, un dels detinguts el 23-S, Jordi Ros, ha agraït el suport rebut durant l'últim any i ha fet una crida a seguir fent pressió al carrer "perquè la victòria és a tocar". "De vegades estàs més baix, però la força que et dona la gent amb el seu suport és brutal", ha apuntat.

Seguint les indicacions de la seva defensa, Ros no ha volgut comentar l'admissió a tràmit per part del Jutjat d'instrucció de Sabadell de la seva querella contra la Guàrdia Civil per coaccions, amenaces, irregularitats en els escorcolls al seu domicili i per haver-li impossibilitat en primera instància la possibilitat de triar advocat defensor.

El Grup de suport als detinguts el 23-S ha explicat als concentrats que l'acte d'aquest vespre ha estat un "avançament" del què s'està organitzant el dia 26 de setembre a Vic i que estarà "carregat de sorpreses". "Avui havíem de fer alguna cosa perquè és el primer aniversari de l'operatiu, però hem reservat forces per dissabte", han afegit. Durant l'acte hi hauran diverses actuacions i es projectarà el documental sobre l'operació Judes que ha fet el Grup de suport.

Entre els concentrats a la plaça de l'Ajuntament de Sabadell hi havia representants de diversos grups municipals, així com la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i la portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, entre d'altres.