Els exdiputats del Congrés Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies 'Tito Berni' (PSOE), i Alberto Casero (PP), ambdós imputats per la Justícia, ja han començat a cobrar la seva indemnització per haver deixat els seus escons. Durant els pròxims 4 mesos, ambdós cobraran un total de 12.507,56 euros en concepte d'una figura similar a la prestació per desocupació. El seu 'atur' és l'equivalent a una mensualitat de 3.126,89 euros per cada any de mandat parlamentari.

Indemnització del Congrés

El socialista Fuentes Cuberlo es va veure obligat a dimitir el passat 14 de febrer després de fer-se públic que estava sent investigat per la trama de corrupció del 'cas Mediador', arran de la investigació a Canàries, en el qual presumptament està implicat, en conèixer-se la seva participació en festes amb prostitutes amb altres implicats en la xarxa. En el cas d'Alberto Casero, també va decidir lliurar la seva acta de diputat el passat 6 de març després que un jutge instructor del Tribunal Suprem l'enviés a judici per prevaricació i malversació de cabals públics per cinc contractes que va signar quan era alcalde de Trujillo entre 2017 i 2018, sense seguir els procediments administratius legals establerts. 

Els dos exdiputats van sol·licitar a la Mesa del Congrés que se'ls abonés la indemnització que els corresponia, ja que tot diputat que deixi l'escó i hagi estat almenys dos anys en la Cambra, té dret a percebre una indemnització per cessament, incompatible amb altres ingressos públics o privats. És una espècie de subsidi de desocupació, ja els diputats no tenen accés a l'atur per no formar part de règim de la Seguretat Social. En tots dos casos, la Mesa del Congrés els ha autoritzat a percebre quatre mensualitats. 

4 mesos d''atur'

Segons fonts parlamentàries, 'Tito Berni' ha cobrat juntes les mensualitats del mes de març i abril, ja que tenia adquirit el dret des de mitjan febrer. Així, doncs a l'exdiputat canari, que va mantenir la seva acta durant tres anys, li quedarien pendents dos pagaments. Per la seva banda, Casero, que va ser diputat durant sis mesos en l'anterior legislatura i més de tres anys en l'actual, ha rebut el primer ingrés aquest mes d'abril. 

La indemnització per cessament no s'abona de cop, sinó que es divideix i el Congrés la va pagant mensualment. Això és així perquè aquesta prestació és "incompatible amb la percepció de qualsevol retribució, sou, salari, pensió, dieta, indemnització o percepció de qualsevol naturalesa, sigui de caràcter públic o privat", amb el que en qualsevol moment el Congrés pot aturar el pagament si detecta que l'exdiputat té altres ingressos.