El diputat del PP, Alberto Casero, serà jutjat pels delictes de prevaricació i malversació de cabals públics. Així ho ha decidit el magistrat instructor del Tribunal Suprem, Andrés Palomo, que ha acordat processar Casero per prevaricació i malversació per cinc contractes que va signar quan era alcalde de Trujillo entre 2017 i 2018, sense seguir els procediments administratius legals establerts. En la interlocutòria de pas a procediment abreujat, el magistrat ha donat deu dies a la Fiscalia perquè sol·liciti l'obertura de judici formulant el seu escrit d'acusació. 

Alberto Casero, que va saltar a la fama pel seu error en la votació per la reforma laboral al Congrés, va començar a ser investigat pel Suprem, tot just fa un any, el març de 2022, després el jutjat de Trujillo s'inhibís a favor seu. Va ser aleshores, quan el tribunal va repassar en vuit folis, l'exposició raonada del jutjat de Trujillo, que va obrir diligències prèvies en virtut d'una denúncia de la Fiscalia en referència a determinats contractes, acords o convenis concertats en 2017 i 2018 per Casero, quan era alcalde de la localitat, amb tercers.

Contractes irregulars

La prova documental i testifical aportada pel jutjat demostra que existeixen indicis sòlids que els actes de contractació gestionats per Casero es van fer sense subjectar-se al procediment administratiu previst per a això, per tant, segons el seu judici, es va comprometre al pagament de diverses quantitats sense comunicar-ho a l'ajuntament i sense els informes necessaris. Així doncs, el jutjat va assenyalar que el març de 2017 va contractar un psicòleg sense informar a l'ajuntament, sense aportar el contracte, sense expedient de contractació, sense informe sobre la necessitat del servei i sense aprovació de la despesa. 

A més, el setembre de 2017, va signar amb el president de la Cambra de Comerç del Perú a Espanya un contracte amb el qual comprometia a l'ajuntament al pagament de 25.000 euros, sense donar compte als serveis econòmics i jurídics de l'ajuntament, sense que l'acord fos aprovat prèviament i sense sotmetre'l a informació pública ni publicar-se en el BOE. En el mateix any, Casero també hauria acordat verbalment aportar 18.000 euros a un esdeveniment organitzat per la Asociación Cultural Bon Vivant, en el qual tampoc va seguir cap procediment i sense informar els serveis de l'ajuntament. El juny de 2018, va signar un contracte de patrocini amb la mateixa associació comprometent-se a l'aportació de 18.000 euros, assumint a més altres costos, sense seguir cap procediment de contractació.

L'escrit recull dos fets irregulars més. D'una banda, un contracte en 2018 amb l'empresa Icaro Consultores en Comunicación, SLU, per a l'organització d'un esdeveniment per import de 14.303 euros més IVA, un cop més sense informar els serveis competents i sense seguir el procediment adequat. I un altre contracte, del mateix any, amb Radio Interior SL, en aquest cas, un contracte de serveis de comunicació i promoció de la Fira del Formatge de Trujillo, en quantia superior a 15.000 euros, acudint al procediment propi del contracte menor quan, per la quantia, hauria de ser licitada en procediment obert.

Casero demana la suspensió de la militància 

La reacció de Casero ha estat immediata. El diputat del PP ha sol·licitat la suspensió de militància en el seu partit després de la decisió del Tribunal Suprem, encara que mantindrà el seu escó en el Congrés dels Diputats.