La impressió de participacions de loteria de Nadal per part d’associacions i entitats de tot tipus —esportives, culturals, veïnals, educatives...— sol ser un bon termòmetre del ritme de reserves, ja que marquen les expectatives de venda al final de cada campanya. És a dir, imprimir menys participacions és indicatiu d’una davallada en les comandes que les associacions fan a les administracions de loteria.

Amb l’actual situació política a Catalunya, aquest fet pot ser indicatiu de l’existència d’un cert boicot a la loteria espanyola, i és en aquest context que algunes impremtes catalanes han notat una baixada de les comandes ja que diverses entitats han preferit enguany no demanar participacions per la loteria nacional espanyola per l'actual situació política.

Algunes impremtes catalanes han denunciat que s'han reduït les comandes de participacions de la loteria nacional espanyola per al sorteig de Nadal, en les últimes setmanes i que les previsions per a la pròxima temporada no són gens positives. "Ara mateix les comandes són igual o inferiors a les de l'any passat, perquè això és una cosa que es demana amb temps, però algunes entitats que ens havien demanat loteria nacional tota la vida ens han advertit que potser l'any vinent no ho fan".

Així ho explicava, amb un to de preocupació, personal de la impremta JJGG de Barcelona que assegurava que la quantitat ha baixat i que altres entitats ho demanen directament "a les administracions de loteria, ja que el preu és més econòmic". El clima d'incertesa política que s'està vivint a Catalunya o la crisi econòmica són els motius pels quals la venda ha baixat.

Més Grossa, menys Gordo

MiroGràfic, de Cubelles, ha reconegut que la venda de talonaris ha baixat i que hi ha entitats que han comprat menys que el curs passat, i fins i tot "algunes entitats ens han advertit que l'any vinent només jugaran a La Grossa". Segons fonts de l'empresa hi ha "més demanda de La Grossa que d'El Gordo de Navidad" perquè la comanda de loteria nacional espanyola s'ha reduït i no es poden exposar a fer impressions si la situació d'incertesa política al territori català continua. 

Un dels temes que més preocupa és que "els clients que havíem tingut durant molt temps, des de fa un any que demanen la impressió de butlletes a les Administracions de Loteria i no a nosaltres", afirma la impremta Grafi Car de Barcelona. En la mateixa línia que moltes impremtes de Catalunya, la barcelonina Tormiq, ha explicat que hi ha clients catalans que "ens han dit que l'any que ve només demanaran comandes per a La Grossa de Cap d'Any i no per a la grossa de Nadal".

En la seva majoria, moltes empreses d'impressió han notat petites baixades en les comandes de loteria però moltes apunten que quan es farà patent és l'any vinent perquè aquestes es fan amb antelació, normalment al juliol, i el conflicte ha esclatat fa pocs mesos quan les comandes ja estaven fetes. Tot i això, la pèrdua de clients perquè les administracions de loteries de l'Estat tenen la seva pròpia impressió de paperetes i la crisi política en la qual viu immersa Catalunya han estat els factors clau perquè les empreses d'impressions catalanes hagin vist reduït el seu nombre de vendes.