Els presos polítics no han pogut entrar els seus ordinadors a les cel·les de la presó de Soto del Real (Madrid), on van ser traslladats aquest divendres 1 de febrer des de presons catalanes. Així ho ha denunciat aquest dissabte Susanna Barreda, la parella de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) Jordi Sànchez en una entrevista al Via Lliure de Rac1, afirmant que prèviament els havien donat permís per tal de poder preparar la seva defensa per al judici del procés.

"Vaig parlar amb ell dos minuts abans de fer tots els tràmits al centre penitenciari. El que em va sobtar és que de moment no els han deixat entrar l'ordinador. Si aquests deu dies abans del judici no poden accedir-hi, ja em direu. Diuen que està en tramitació", ha comentat.

Preguntada pel trasllat, el qual va durar vuit hores, Barreda ha explicat: "Comparat amb l'altre trasllat, va anar millor. El que no entenc és que un pres que no és perillós s'hagi de traslladar d'aquesta manera. En el món penitenciari s'han de resoldre moltes coses, i una d'elles són aquests trasllats que em semblen inhumans".

Finalment, la parella de Jordi Sànchez ha comentat les dificultats que tindrà per poder seguir el judici: "Jo hi assistiré, però no podré estar-m'hi tots els mesos. El que faré serà anar al començament, i llavors m'ho intentaré combinar. Tenim una vida fora, una feina, farem el que podrem".

Els advocats de Forcadell i Cuixart comenten el judici

Minuts després, els advocats Olga Arderiu i Benet Salellas, lletrats de Carme Forcadell i Jordi Cuixart respectivament, també han estat entrevistats al programa matinal de Rac1. Preguntats per l'impediment que han posat als presos d'entrar l'ordinador a la cel·la, Salellas ha volgut recordar que "quan un està a la presó només té privat el dret a la llibertat, els altres els pot gaudir plenament. Crec que ens trobarem amb més anècdotes d'aquestes". Arderiu, per la seva banda, ha afegit que "hi ha milers de folis i molts vídeos i han de poder preparar bé la defensa".

Ambdós lletrats han confirmat que els seus clients no respondran al partit ultradretà Vox, que s'encarrega de l'acusació popular, i han comentat que no saben com ha anat el trasllat: "Sobre el trasllat, només sé el que hem vist als mitjans de comunicació. Dilluns, quan parli amb la Carme, sabré com ha anat tot", ha comentat Arderiu. Salellas ha afegit: "Vull pensar que no hi ha hagut cap incident, que això seria el més normal".

L'advocat de Cuixart ha assegurat també que "el que deixa veure aquest vídeo de la Guàrdia Civil és una actitud, una cultura policial on una manisfestació no es viu com una cosa important i necessària en un sistema democràtic, sinó quelcom del que riure's", en referència al vídeo difós a les xarxes on es podia veure la befa que van fer els agents de la Guàrdia Civil en el moment que traslladaven els presos.