L'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, ha assegurat aquest dimarts que els veïns d'aquesta localitat d'Osca han rebut "amb una immensa alegria" l'ordre donada pel ministre d'educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, i conseller de Cultura 'de facto' en virtut de l'article 155, que obliga a la Generalitat intervinguda a lliurar els 44 béns del Monestir de Sixena que encara es troben a Lleida, de manera que es doni compliment a les sentències judicials sobre això.

L'alcalde ha recordat que fa "anys" que esperaven rebre aquesta notícia que el consistori ha donat a conèixer els seus veïns a través de l'aplicació per a mòbils posada en marxa per l'ajuntament.

Precisament, la notícia s'ha donat a conèixer quan s'estava celebrant un ple extraordinari i, "després de l'eufòria", Salillas ha observat que "cal ser cauts", si bé no ha pogut reprimir la seva alegria perquè amb aquest conflicte "hem patit molt".

"Un dia històric"

Amb la decisió del ministre es farà "justícia" amb el municipi i amb els seus veïns que han lluitat durant anys per protegir aquestes obres i per aconseguir la seva tornada. Aquest dimarts "és un dia històric, encara que ho serà encara més el dia que les vegem aquí i que es quedin exposades", ha reblat.

"El monestir canviarà, tenim moltes il·lusions posades en això i que sigui un focus de desenvolupament" per a tota la zona, a més que el 2023 es compliran els cent anys de declaració del mateix com a Monument Nacional, ha detallat Salillas.

Segons ha apuntat, el seu objectiu és que "tot això impulsi el desenvolupament" de la Comarca dels Monegros i per a això ha demanat la col·laboració de l'Executiu autonòmic perquè el monestir i els béns que posseeix "sigui coneguts a l'Aragó".

L'alcalde ha estimat que a partir d'ara "la veu cantant" la té el ministre i "nosaltres estem per ajudar", com també ho ha de fer el Govern d'Aragó, "que té les competències".