El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès en una entrevista a La Sexta que el govern espanyol "des del principi va veure que les residències eren un gran punt calent de preocupació". Però ha afegit que aquestes "són competència de les comunitats autònomes" malgrat que assegura que els governs "han fet el que han pogut, segur". Tot i que la potestat del govern de Pedro Sánchez en la gestió d'aquesta crisi era màxima en tots els àmbits, no ha concretat el matís que ha donat amb les residències.

Pel que fa a la desescalada, Illa ha apel·lat a "la responsabilitat individual" tot i que ha admès que quan s'aixequi l'estat d'alarma serà inevitable que la mobilitat de territori torni: "Aquesta era la nostra eina constitucional per restringir-la i per la que s'han beneficiat tots els espanyols". El ministre reitera que totes les condicions epidemiològiques es donen per aixecar aquesta situació a partir del 21 de juny. Malgrat tot, no descarta un rebrot: "Treballem amb que pugui haver una segona onada".

En l'aspecte més personal, Illa subratlla l'esforç que el seu govern ha fet des de fa mesos i ha lamentat que no veu la seva família: "Porto des del 24 de febrer sense veure els meus a Catalunya".