El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que la vacuna Pfizer podria immunitzar uns 10 milions de persones a Espanya. En una entrevista a TVE, el titular de Sanitat ha indicat que "la companyia Pfizer podria lliurar uns 20 milions de dosi. Podria immunitzar uns 10 milions de persones".

Aquest dilluns, la farmacèutica Pfizer va informar que segons les dades inicials d'un gran estudi la seva vacuna experimental té una efectivitat de més del 90% en la prevenció de la Covid-19. Pfizer i el seu soci alemany, BioNTech SE, són els primers fabricants de medicaments en mostrar dades reeixides d'un assaig clínic a gran escala d'una vacuna contra el coronavirus.

La vacuna es dona en dues dosis i l'estudi ha demostrat que la seva taxa d'eficàcia és superior al 90% set dies després de la segona dosi. Això significa que la protecció s'aconsegueix 28 dies després de l'inici de la vacunació. D'altra banda, queden moltes preguntes, inclosa per quant temps brindarà protecció la vacuna.

"Si tot va com està previst, al voltant del mes de maig tindríem un percentatge bastant rellevant de població espanyola i europea vacunada", ha explicat Illa, seran vacunes que es distribuiran a través del Sistema Nacional de Salut (SNS) i seran administrades conforme als criteris que fixin els experts.

El confinament

Salvador Illa ha insistit que el confinament domiciliari en Espanya podrà evitar-se si els ciutadans donen "compliment a les mesures" adoptades per cada comunitat autònoma per frenar l'evolució del coronavirus.

El titular de Sanitat ha destacat, "amb tota la prudència del món", una "relativa estabilització dels casos" en els últims cinc dies. "Som al voltant dels 530 casos per 100.000 habitants. És una dada, dita amb prudència, d'estabilització interessant," ha repetit.

En aquesta línia, i malgrat que les dades d'hospitalització i de morts "van amb decalatge i han registrat increments", Illa s'ha mostrat optimista respecte a les mesures adoptades pels executius autonòmics. En alguns territoris, com Andalusia, "caldrà esperar dues setmanes" per conèixer l'impacte de les disposicions que entren en vigor aquesta setmana.

"Volem ser rigorosos en això i avaluar el resultat de les mesures abans de prendre mesures més dràstiques que creiem que si es dona compliment a les mesures, podem evitar-lo", ha postil·lat.

Un Nadal diferent

Això sí, malgrat no recórrer ara per ara al confinament domiciliari, el ministre ha deixat clar que el Nadal no serà "igual que l'any anterior", encara que el seu departament intentarà "que les famílies es puguin reunir" i que la gent pugui "celebrar actes religiosos." "Veurem com arribem al mes de desembre, però hem de treballar conjuntament per veure quines recomanacions i mesurades prenem", ha conclòs.