Els turistes japonesos que visiten Catalunya gasten una mitjana diària de 598,6 euros. Una xifra molt allunyada dels 240 euros que gasta un turista americà o els 120 d'un visitant francès. Aquesta és una de les dades que explica l'extraordinari interès que Catalunya té per als visitants provinents de l'arxipèlag nipó. I és també la raó que impulsa la delegació catalana organitzada pel departament d'Empresa amb motiu de la Setmana Catalana d'Osaka, a la qual s'hi han apuntat 13 empreses, des de Freixenet i Cellers Torres, fins a La Pedrera, el MNAC, o els Hotels Derby i Mandarin. Dins d'aquesta estratègia la cuina catalana, com a experiència culinària que s'ofereix al visitant, ocupa una posició essencial; i el fet que Catalunya hagi estat designada enguany com a Regió Mundial de la Gastronomia posa el tema en safata —mai millor dit. Tot plegat és també un dels objectius del viatge oficial del president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha dedicat la tarda del primer dia de la seva agenda a Tòquio a la cultura i la gastronomia.
Si al matí Illa ha mantingut una reunió amb empresaris catalans presents al Japó i s'ha reunit amb la vicegovernadora del Govern metropolità de Tòquio, Akiko Matsumoto, amb qui ha tractat sobre un vol directe entre Barcelona i la capital japonesa, a la tarda ha tancat l'agenda amb una visita a l’exposició dedicada a Joan Miró al Museu Metropolità d’Art. Ho ha fet de la mà del director de la Fundació Miró, Marko Daniel, i del director del Museu, Akiya Takahashi. L’exposició fa un recorregut per l’obra de Miró a través de quadres representatius i emblemàtics i s'ha organitzat en col·laboració amb el Reina Sofia, el MOMA i col·leccions privades. És la primera vegada que s'organitza una mostra d'aquesta magnitud de l'artista català al Japó; apareix com un dels esdeveniments culturals de la temporada i rep la visita d'entre 2.000 i 2.500 persones al dia.
Illa, que aquesta tarda ha aparegut acompanyat constantment de l'ambaixador espanyol, Iñigo de Palacio, ha protagonitzat una visita exprés per les obres clau que s'hi exposen, des de l'autoretrat de Miró del 1919, que obre l'exposició i que va formar part de la col·lecció personal de Pablo Picasso, fins a l'espectacular Tríptic dels focs artificials, que va pintar el 1974, passant per La Masia, en què evoca la casa familiar de Montroig i que s'exhibeix en una sala que porta per títol De Montroig a París.
Calçots with the tipical sauce
Illa i l'ambaixador espanyol han acudit tot seguit al sopar convocat a l'Hotel Ritz, en el marc de l'any mundial de la gastronomia. Ha estat un duel entre Carme Ruscalleda i Joan Roca, que han ofert una degustació de 18 plats, entre els quals, els Calçots with the tipical sauce, La Cerdanya trinxat o xuixo with duck à l'orange.
Mentre Ruscalleda muntava els plats de rap a una banda de la sala, al racó oposat Joan Roca preparava personalment els xuixos farcits d'ànec, aguaitant de reüll l'acollida del plat mentre preguntava a la traductora si tenien èxit. Un cop d'ull damunt les taules per on deambulaven els comensals semblava indicar que el trinxat quedava com el plat més incomprès pel públic nipó, abandonat damunt les estovalles, desafiant la diligència japonesa per fer desaparèixer plats i coberts a mesura que anaven sent usats.
Prèviament, Illa ha defensat que la gastronomia de cada indret és el millor ambaixador del país i de la seva cultura i que així ho entén Catalunya, que considera que el menjar és identitat, cultura, salut i futur. "És una manera de viure i de ser", ha assegurat, a més de proclamar que Catalunya viu el millor moment gastronòmic de la seva història.