Després de la investidura fallida de Feijóo, el líder socialista i president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ja és oficialment candidat a la investidura i, ara sí, comencen les negociacions de veritat. El líder del PSC, Salvador Illa, no és un dels membres de l'equip negociador que ha designat Sánchez per aconseguir el 'sí' necessari de l'independentisme català, però sí que serà un interlocutor clau en les qüestions relacionades amb Catalunya, segons s'ha compromès el secretari general del PSOE. Es tracta d'una figura que els partits independentistes veuen amb desconfiança i no consideren un interlocutor "vàlid", tot assenyalant que no és "de fiar" —Puigdemont i Turull dixit—, després del pacte d'última hora amb comuns i PP que va evitar que Xavier Trias fos alcalde de Barcelona. El paper d'Illa i del PSC en les negociacions és discutit, i amb aquest context, el líder socialista català ha assegurat aquest dijous que no busca protagonisme en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, però ha reivindicat el "pes" del PSC en la política catalana i els resultats que va obtenir el 23-J, essent el partit més votat a Catalunya en els darrers comicis generals.
Després de reunir-se aquest dimecres amb Sánchez, Illa ha deixat clar que en les negociacions "no passaran coses que el PSC no vegi que han de passar". "M'és igual ser-hi o no ser-hi i el protagonisme", ha assegurat el líder socialista català en una entrevista a Catalunya Ràdio, a on ha afirmat que l'únic objectiu del PSC i d'ell mateix és "que les coses surtin". Tot i no ser membre de l'equip negociador, Illa assegura que les anirà seguint i fent aportacions. "No busco protagonisme, no és moment de fotos, és moment de feina", ha conclòs. En suma, el primer secretari del PSC ha qualificat de "molt profitosa" la trobada amb Sánchez, amb qui diu que té una relació "molt fluida". "Vam valorar la situació i vaig sortir content i esperançat", ha assenyalat.
"Altura de mires i generositat perquè les coses surtin"
El mandat de les urnes el 23-J, assenyala Illa, ha estat un 'no' a un govern espanyol de Feijóo i Abascal, i un 'sí' a un govern "de polítiques progressistes i que articuli l'Espanya plural i diversa, la real", especialment a Catalunya. L'objectiu del PSC, diu Illa, és que les coses surtin i el govern i les polítiques que tirin endavant compleixin aquesta voluntat ciutadana. "Hi ha una oportunitat, des del meu punt de vista, molt rellevant, per a Catalunya i per a Espanya i hem de posar altura de mires i generositat perquè les coses surtin", ha conclòs el líder del PSC.
Encara no hi ha res tancat sobre l'amnistia
En la mateixa línia de sempre, Illa, que és expert en fer funambulisme per no dir res per "discreció" i "responsabilitat", ha evitat pronunciar-se sobre una eventual amnistia pels encausats pel Procés, o alguna maniobra legal amb efectes similars. "He de ser molt discret. Perquè tot surti i surti bé ha d'haver-hi uns espais de discreció", ha apuntat, tot i que assevera que encara "no hi ha cap acord tancat". "S'ha de parlar amb tots, i això requereix un temps. Quan estigui, s'explicarà. Ara és moment de treballar, amb ofici polític", ha conclòs Illa.
Preguntat sobre les discrepàncies que pugui haver-hi contra aquesta eventual amnistia, Illa considera que els ciutadans van avalar a les urnes les polítiques de Sánchez, en referència als indults i a la modificació del Codi Penal, "que han donat fruits a Catalunya". Segons el líder del PSC, "qualsevol observador neutral pot constatar que les coses estan més bé que no pas fa uns anys, en tots els terrenys". I l'objectiu, sosté Illa, és continuar en aquest sentit. "Ho farem en el marc de la Constitució i no podem dir res més", sentència.
Una vegada es produeixi l'acord, si n'hi ha finalment, aquest previsiblement l'haurà de validar la militància del PSOE, ha apuntat Illa, ja que aquesta és "la tradició des que Pedro Sánchez és secretari general" dels socialistes. Sobre les discrepàncies externes, amb sectors més dretans del partit en contra, com Emiliano García-Page, o els exlíders Felipe González i Alfonso Guerra, Illa valora que veu "un partit ampli i plural, però unit", amb la idea "clara" que a Espanya "li va bé un govern de progrés i convivència". Sobre González i Guerra, diu: "En algun moment van tenir altura de mides. I crec que és el que s'ha de tenir ara".
Taula de diàleg entre catalans
Com ja ha dit en altres ocasions, Illa també ha censurat la idea d'un referèndum, com demana l'independentisme, ja que considera que "s'ha de buscar ponts d'unió" i ho considera "divisiu per a la societat catalana". En aquest sentit, la proposta d'Illa és "una taula de diàleg entre catalans", en tant que Catalunya és "plural", no homogènia. Segons Illa, hem d'obrir "un diàleg estructural i metòdic entre catalans", per arribar a acords i establir confiances.
Sobre la manifestació contra l'amnistia que ha convocat Societat Civil Catalana (SCC) pel pròxim 8 d'octubre, Illa ja ha anunciat que no hi aniran, com sí que han fet en altres ocasions amb mobilitzacions del grup espanyolista SCC. Hi van anar, diu, "molt circumstancialment, en funció del moment que vivíem".