La situació política excepcional arran del cas d'espionatge destapat ja fa més de dues setmanes impacta dia rere dia l'agenda dels representats polítics catalans. Aquest dimecres comença la reunió anual del Cercle d'Economia per parlar dels reptes econòmics de Catalunya i del paper d'Europa, on participaran diversos líders polítics i econòmics. L'obertura ha estat a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha fet una benvinguda marcada inicialment per una denúncia cap a l'espionatge, i també una crítica cap a la gestió de Pedro Sánchez en tot aquest entramat que el PSOE veta investigar.

Aragonès ha recordat com en la sessió de l'any passat del Cercle d'Economia va expressar una "aposta inequívoca" per obrir un procés de negociació entre Catalunya i l'estat espanyol per resoldre el conflicte, i ha lamentat que aquest diàleg ara estigui en perill: "La gestió de l'espionatge per part de Sánchez està dinamitant la via del diàleg i la negociació que vam impulsar de forma decidida fa un any. Dic aquestes paraules amb el dolor de qui ha apostat per aquesta via", ha expressat Aragonès.

El president català ha assegurat una vegada més que el seu compromís amb la negociació "per construir un acord que permeti donar la paraula a la ciutadania" és un compromís "granític", però ha expressat decepció i preocupació que aquest compromís no estigui sent correspost pel govern espanyol: "Si la voluntat de negociació és real, és imprescindible que s'arreglin tots els dubtes. Si el president del govern de l'Estat creu en el diàleg, cal que es depurin i assumeixin responsabilitats", i ha avisat que aquest escàndol requereix un punt d'inflexió en què es depurin responsabilitats per evitar un canvi de rumb en el compromís pel diàleg que havia iniciat la Generalitat ara fa un any. 

Abandonar discursos derrotistes

Més enllà de l'actualitat política, Aragonès ha fet les seves aportacions en l'àmbit econòmic, i ha demanat que, davant les adversitats després de la pandèmia i ara amb la crisi d'Ucraïna, és imprescindible no caure en el desànim ni la fatalitat, i trobar estímul "per seguir impulsant els canvis que el país ja ha iniciat". Així, ha demanat superar i allunyar-se al màxim dels discursos derrotistes: "El país ha de confiar més en si mateix, creure en tot el potencial que té l'economia catalana, en la creativitat que ens ha permès superar contextos històricament molt exigents". 

president generalitat pere aragones torrent colau illa cercle economia javier xavier faus barcelona 2022 - sergi alcazar
El president Pere Aragonès a la reunió anual del Cercle d'Economia / Fotografia: Sergi Alcàzar

Ha expressat que cal aturar l'espiral inflacionista derivada de la guerra, i que aposten per prendre mesures per evitar una crisi de caràcter social que afecti la població amb rendes més baixes: "No hi ha receptes màgiques", ha avisat, i ha apel·lat a la responsabilitat de tothom, i ha carregat contra el govern espanyol per no haver contestat encara sobre si Catalunya pot tenir un objectiu de dèficit més gran "per facilitar els mesos que venen a les empreses i els sectors del país". 

El Cercle insisteix en l'ampliació del Prat

Abans de prendre la paraula Aragonès, ha obert la sessió el president del Cercle, Javier Faus, que ha apel·lat a la "unitat" del país per poder superar la crisi bèl·lica, econòmica, energètica i social arran de la crisi d'Ucraïna. Unitat, però també "pragmatisme i una bona dosi de realpolitik", ha considerat, ja que creu que és bo que hi hagi grans consensos sobre què cal fer, però que falta coratge i pragmatisme de les administracions per implementar les polítiques necessàries. 

president generalitat pere aragones javier xavier faus cercle economia barcelona 2022 - sergi alcazar
Pere Aragonès i Javier Faus / Fotografia: Sergi Alcàzar

En la seva intervenció ha posat deures al Govern, incidint en la necessitat de fer una Catalunya més ambiciosa i innovadora, i que per ser-ho requereix bones infraestructures i connexions, i és per això que ha demanat a Aragonès que torni "a la taula de negociació" per l'ampliació del Prat: "Entenem, valorem i respectem les dificultats i les complexitats relacionades amb l’ampliació del Prat, tant reguladores, com de protecció ambiental o polítiques. Podem analitzar-les i debatre-les. Ho volem fer. Però el país necessita aquesta infraestructura i el Govern no pot amagar aquesta realitat". 

Tres dies de debat

Durant aquests tres dies desenes d’experts i representants polítics i econòmics participaran en la reunió anual del Cercle d'Economia, que se celebra a l'Hotel W de Barcelona, on també assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de Transports, Raquel Sánchez; el conseller d’Economia, Jaume Giró, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Hi seran també múltiples presidents de les principals energètiques del país i de grans empreses de l’Ibex.