La cohabitació entre el PSOE i Unidas Podemos segueix tensant-se. Mentre la ministra de Defensa, Margarita Robles, defensava el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) a la comissió de Defensa del Congrés dels Diputats; la titular de Drets Socials, Ione Belarra, assenyalava a Mèrida (Extremadura) els serveis d'intel·ligència espanyols pel CatalanGate: "El que sabem fins ara de manera fefaent, perquè així ho ha confirmat el Ministeri de Defensa, és que part de l'espionatge als líders catalans, a representants públics, prové del mateix CNI", ha asseverat amb contundència la també secretària general de Podemos. A parer de Belarra, "l'espionatge massiu a representants públics no té cabuda i no és compatible amb l'estat de dret" i s'ha mostrat preocupada pel fet que "el govern espanyol sigui capaç de restablir la confiança de la ciutadania", que és "el més important".

 

En aquest sentit, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 ha tornat a reclamar que es depurin responsabilitats i ha tornat a situar el focus en Margarita Robles: "Ens hem de rearticular amb urgència, necessitem que s'assumeixin responsabilitats polítiques urgentment i necessitem que es despleguin els mecanismes necessaris per tal que un fet així no torni a ocórrer". "No es tracta només de reestablir la confiança dels socis parlamentaris, que és molt important, sinó especialment dels ciutadans del país", ha apuntat. En tot cas, sobre l'espionatge als telèfons mòbils del president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, i la titular de Defensa, Margarita Robles, Ione Belarra ha precisat que "no se sap d'on ve", mantenint el que ha asseverat Félix Bolaños, i ha plantejat que "l'atac que ha rebut el president Sánchez i el que han patit els polítics catalans no té per què tenir el mateix origen".

Preguntada per si hauria de dimitir la directora del CNI, Paz Esteban, la líder de la formació morada ha replicat que "la situació és enormement greu", que el que "està en joc és la democràcia" i que per això és "molt urgent" que es depurin responsabilitats. "Crec que tot el temps que transcorri sense l'assumpció d'aquestes responsabilitats polítiques fa que s'accentuï la desconfiança de la ciutadania, que és el que més em preocupa a mi". Des del punt de vista de Belarra, "cal que el nostre govern faci polítiques progressistes, polítiques valentes que demostrin que ens prenem de debò la profundització i neteja democràtica. En aquest sentit, no pot quedar cap mena de dubte sobre l'actuació de l'Estat en aquesta qüestió", ha subratllat. Sobre si ha lliurat el seu telèfon mòbil per tal que el revisin i es comprovi si ha patit algun hackeig, la ministra de Drets Socials només ha explicat que ha contactat amb tots els ministres per "dur a terme les indagacions necessàries en els propers dies".

Robles ho torna a justificar: "Situacions de violència per a les persones"

Aquest dimecres al matí, la ministra Margarita Robles ha comparegut a la comissió de Defensa, però les explicacions, novament, han estat irrisòries. Robles s'ha emparat en la llei de secrets oficials i ha passat a l'atac. La ministra de Defensa ha arremès contra l'independentisme per fer "insinuacions sense proves" i ha tornat a justificar l'espionatge: "L'estat de dret viu situacions de violència per a les persones que potser són constitutives de delictes". "Va haver-hi barricades, es va tallar l'aeroport del Prat. Per sort, tenim un marc constitucional que ens permet defensar tot, però d'acord amb la llei. Alguns compareixen davant la justícia i tenen el coratge democràtic d'assumir el procediment judicial, altres no l'han tingut", ha etzibat. Sobre el paper del CNI, Robles ha volgut "recordar" que té "la limitació de no poder explicar coses que demà dijous explicarà la directora del CNI". De fet, ha dit de Paz Esteban que ha "hagut de suportar estoicament totes les elucubracions contra un organisme que no es pot defensar". "Em sento orgullosa d'Espanya, dels seus funcionaris públics que compleixen la legalitat", ha declarat en referència als "3.000 homes i dones" que treballen al CNI.