El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha considerat aquest dilluns que el principal problema de l'independentisme per formar un Govern és l'"egoisme" del president Carles Puigdemont.

En roda de premsa a la seu del partit, Illa ha destacat que Puigdemont "hauria de fer cas d'Oriol Junqueras i facilitar un Govern, però prefereix passar comptes amb ERC".

De fet, Illa considera que Puigdemont no permet desbloquejar la situació per la seva set de "venjança cap a ERC: passar comptes entre ells no ha de comportar aquesta paràlisi a Catalunya".

El PSC deplora que JxCat estigui intentant modificar la Llei de la Presidència per poder investir Puigdemont a distància, i avisa que aquesta iniciativa és il·legal. Per això, Illa ha considerat que portar aquesta iniciativa al ple d'aquesta setmana "suposarà tornar al desafortunat i infaust escenari del 6 i 7 de setembre", quan es van aprovar les lleis de desconnexió al Parlament.

També ha explicat que és urgent formar un Govern al més aviat possible per desbloquejar la legislatura i evitar eleccions, i ha exigit que aquest Executiu compleixi escrupolosament la llei.

Noves mesures si s'incompleix la llei

En cas que no es compleixi la llei, Illa ha avisat que "s'hauran de prendre mesures necessàries per restablir-la", però ha destacat que no és moment de posar-se en aquest escenari. En tot cas, en preguntar-se-li si el PSC donaria suport a mantenir el 155, Illa ha assenyalat que els socialistes van donar suport al 155 en intentar-se trencar la legalitat però "ara cal formar un Govern per aixecar automàticament" la intervenció de l'autonomia.

Sobre la possibilitat de revertir la dissolució del Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Illa ha destacat que "depèn de per a què: cal actuar dins del marc legal, si és per vulnerar l'Estatut i la Constitució hi estarem en contra".