El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha donat la benvinguda a l'oferiment del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de comparèixer al Congrés per exposar el seu projecte independentista, si bé ha dubtat de la sinceritat de l'oferiment del president català, que fa una setmana va fixar el pròxim 1 d'octubre com a data per a una consulta sobiranista.

En arribar al Palau de Congressos de Madrid, on se celebra el 39è congrés del PSOE, Illa ha assenyalat que el diàleg significa la "sortida al carreró sense sortida en què es troba Catalunya", si bé ha dubtat de la voluntat negociadora de la Generalitat atès que Puigdemont "ja ha anunciat data i pregunta" per al referèndum d'independència.

"Tot el que signifiqui diàleg i buscar formats institucionals ens sembla bé, però demanem sinceritat a tothom, al govern espanyol d'una banda i la Generalitat per una altra", ha destacat.

"Benvingut sigui l'oferiment", ha afirmat el socialista català, alhora que ha demanat claredat a Puigdemont perquè demostri que no "és un nombre, un gest buit o una autojustificació".

Aquest divendres el president de la Generalitat ha enviat una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en què s'ofereix a anar a la cambra el "més aviat possible" per participar en un debat sobre el referèndum.

"Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, com a màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí", exposa en la missiva a la qual ha tingut accés El Nacional.

Puigdemont respon així a l'oferta que li va llançar el govern central d'anar a la cambra baixa a explicar el seu projecte, tot i que en cap moment fa referència que la seva proposta hagi de ser votada com sí que es va fer amb l'Estatut o la consulta del 9-N.