És el ministre de Sanitat i qui a priori hauria de tenir més informació sobre la situació del coronavirus a tot Espanya. No obstant això, Salvador Illa continua sense voler mullar-se sobre la conveniència de mantenir les eleccions catalanes en el 14 de febrer o bé ajornar-les. El també cap de llista del PSC en aquests comicis ha reiterat que es tracta d’una decisió que “correspon als partits polítics i el Govern de Catalunya”. Mentrestant, ha insistit, ell continuarà “centrat al 101%” en la lluita contra la tercera onada de la pandèmia, que està deixant noves xifres desoladores. Les dades d'aquest dimecres: gairebé 39.999 nous contagis i 195 nous morts per covid. Justament el PSC es troba cada cop més sol defensant que cal celebrar els comicis en la data fixada.

En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial d’aquest dimecres, el ministre de Sanitat s’ha remès a les declaracions dels últims dies. Sobre l’ajornament electoral, que “és un tema que correspon als partits polítics i el Govern de Catalunya”, no a ell. Mentrestant, fins l’últim dia, el dirigent socialista ha reiterat que “no està a mig gas” i que està centrat “al 101%” en la lluita contra el virus. “El dia que sigui, a l’hora que sigui, estaré al 101% treballant perquè Catalunya tingui un govern millor”, ha conclòs el cap de llista del PSC.

El PSC, que ho fia tot a les enquestes, es troba cada cop més sol defensant que es mantinguin les eleccions del 14-F. Malgrat l'escalada de la pandèmia, especialment a Catalunya, la portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, ha tornat a insistir aquest dimecres que no hi ha cap motiu per ajornar els comicis. "Som una societat responsable que afronta la pandèmia de cara i que fa el que toca fer, i d’aquí a cinc setmanes a Catalunya toca votar", ha defensat Granados des del faristol del Parlament. 

Mesures estrictes

Justament la roda de premsa després del Consell Interterritorial de Sanitat ha començat amb una advertència del ministre amb les noves dades de covid damunt la taula: "La situació és molt preocupant". La incidència acumulada al conjunt d'Espanya se situa ja en 492 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que s'enfila fins als 527 casos en el cas de Catalunya. Per això, durant la reunió amb els consellers, els ha instat a endurir les mesures sota el paraigua que ofereix l'estat d'alarma i ha demanat a la ciutadania que "compleixi escrupolosament" les mesures decretades pels seus governs. Un cop més, ha reiterat que "venen setmanes difícils" i que cal encarar bé "el principi del final de la pandèmia".

Vacunació, nou grup diana

En canvi, ha contraposat Salvador Illa, la vacunació va agafant cada cop més ritme. En aquest moment, al conjunt de l'Estat han arribat fins a 1,1 milions de dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna, de les quals se n'han administrat 581.638, xifra que representa el 52,7%. De fet, el responsable de Sanitat ha assenyalat que aquesta setmana totes les comunitats autònomes acabaran d'administrar la primera dosi de la vacuna al primer "grup diana", el de les residències de gent gran. "La planificació del govern d'Espanya i la participació de les comunitats autònomes està fent que el procés vagi prenent més força i velocitat, i anirà en augment", s'ha felicitat la ministra Carolina Darias.