El pols polític i institucional per l’estat d’alarma a Madrid ha continuat aquest dimarts, quan s’han tornat a reunir els governs espanyol i madrileny amb posicions frontalment oposades. Des de la Puerta del Sol, amb Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez Almeida al capdavant, han exigit aixecar ja l’estat d’alarma perquè la incidència ja ha baixat de 500 casos segons les seves pròpies dades, molt discutides. Des de La Moncloa avisen que amb la salut no s’hi juga i que la fita no és baixar de 500, sinó com a mínim de 200, per no dir 100 o menys.

Fonts del govern espanyol expliquen que, en la reunió, els ministres Salvador Illa i Carolina Darias han traslladat que “l’objectiu no és baixar de 500 casos per 100.000 habitants, sinó assolir una xifra més baixa, al voltant dels 100 casos positius, que permet un marge de reacció en cas de repunt”. La Moncloa subratlla que moltes comunitats “ja estan prenent mesures o les adoptaran en els pròxims dies”, com és el cas de Catalunya.

De la mateixa manera que a la roda premsa prèvia, el ministre Illa ha advertit que “venen setmanes complicades per Espanya i per Europa” i que no es pot “abaixar la guàrdia”. Ha defensat les conseqüències positives de l’estat d’alarma en la reducció de la mobilitat. Respecte el pont de l’any passat, la mobilitat per carretera s’ha reduït un 46%, per ferrocarril un 78% i per avió un 83%.

En canvi, Madrid demana aixecar ja l’estat d’alarma. L'executiu de Díaz Ayuso s'aferra a la xifra d'incidència acumulada, que sorprenentment ha baixat per sota de 500 casos per cada 100.000 habitants. Però esquiva els altres dos criteris, ja que Madrid té un 18% de positivitat de les PCR (hauria de ser inferior al 10%) i una ocupació de les UCI superior al 38% (hauria de ser inferior al 35%). Per altra banda, el govern regional ha baixat dràsticament el nombre de PCR realitzades, que ha substituït per proves d'antígens i que distorsionen les estadístiques.

En la seva compareixença des de la Puerta del Sol, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha defensat que les seves mesures “estan aconseguint reduir les xifres de contagis”, així com les dades d’atenció hospitalària, “com reconeix la pròpia OMS”. En aquest sentit, la dirigent conservadora ha sostingut que “actualment no es es donen els requisits” que va fixar el Ministeri de Sanitat. Per tot això, ha garantit que, si cal, demanarà cada dia que s’aixequi l’estat d’alarma. També ha recordat que Madrid és “el motor econòmic d’Espanya” i que aquestes mesures l’estan arruinant