"Construir una alternativa no és dir no a tot", aquest ha estat el plantejament del primer secretari del PSC, Salvador Illa, davant del nou escenari polític provocat per la decisió de la militància de Junts d'abandonar el Govern. En aquest sentit, des de Bagà (Berguedà), Illa ha afirmat que manté la mà estesa al Govern del president Pere Aragonès per parlar sobre l'aprovació dels pressupostos del 2023.  "El més important que tenim ara al davant són els pressupostos. Farem el que ja hem dit que faríem. Mantinc la mà estesa perquè Catalunya tingui uns pressupostos de país", ha afirmat.

 

🔴Junts surt del Govern, última hora: les reaccions

En aquest context, el líder dels socialistes catalans ha expressat que "en aquests moments necessitem política útil. És a dir, política constructiva i creïble". I ha afegit que "també necessitem governs forts, però a Catalunya hem tingut tot el contrari, un govern molt dèbil". En aquest sentit, ha remarcat que "fins ara, el Govern no s'ha centrat a resoldre els problemes de la ciutadania, sinó en picabaralles internes".

El màxim dirigent dels socialistes catalans també ha aprofitat l'avinentesa per informar que la seva formació ha convocat una executiva extraordinària dilluns al matí per avaluar el nou panorama polític català. I, malgrat que Illa ha afirmat que el PSC manté la mà estesa a Aragonès per parlar dels pressupostos, ha advertit que "el que farem, com hem fet fins ara, és treballar en una alternativa". I ho ha reblat, tot indicant que continuaran treballant per fer un camí on càpiga tothom. "No tenim cap pressa", ha apuntat.

D'altra banda, Salvador Illa ha volgut llançar un missatge de "tranquil·litat, confiança i esperança als catalans perquè Catalunya té les capacitats suficients per tirar endavant conjuntament amb els altres territoris d'Espanya i amb una agenda de retrobament". En aquesta línia, ha assegurat que cada vegada que es mou pel territori constata que el que la gent vol és mirar endavant i no pas retrocedir. 

Turull creu que Aragonès només té dues opcions

L'endemà que la militància de Junts hagi votat majoritàriament a favor de trencar el Govern de coalició amb ERC, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha declarat que el president Pere Aragonès només té dues opcions: "qüestió de confiança o eleccions". Així, en una entrevista a RAC 1, ha afirmat que "o el nou govern se sotmet a una qüestió de confiança o es convoquen eleccions". En aquest sentit, ha afegit que "això només ho pot decidir el president de la Generalitat, però dels 74 diputats, 41 ja no li donen suport".

Turull també ha demanat a ERC que reflexioni. "Algú ha de fer una reflexió. Si algú arriba a uns compromisos amb Junts i la CUP i després es desentén, ha de reflexionar. El president surt dels vots del Parlament de Catalunya, en aquest cas els de Junts i la CUP", ha indicat.