La setmana passada, l'Estat i les comunitats van decidir ajornar les mesures per a Nadal per trobar una proposta de més consens. Aquesta tarda ha arribat el nou text al Consell Interterritorial de Sanitat, que ha comptat amb el suport necessari. De fet, el departament de Salvador Illa s'ha mogut tant que s'adapta al pla que, per exemple, ha presentat avui la Generalitat. Entre altres mesures previstes, hi ha la limitació de les reunions socials i familiars, que puja de sis a deu persones. El toc de queda per a la Nit de Nadal i Cap d'Any passa de la 1:00 a la 1:30. També s'aplicaran algunes restriccions a la mobilitat, com el confinament perimetral excepte per desplaçament de familiars. Són mesures de mínims obligades per a cada territori, que també podran afegir restriccions addicionals. La Comunitat de Madrid s'ha oposat al confinament perimetral, però l'haurà de complir. Catalunya s'ha abstingut.

Així, totes les celebracions familiars d'aquest Nadal tindran una limitació d'un màxim de deu persones, excepte si són persones que conviuen juntes. Aquesta restricció, que inicialment es plantejava de sis persones, valdrà per als dies 24, 25 i 31 de desembre i per a l'1 de gener. La resta de dies, sis persones, com fins ara. No s'especifica si inclou els nens. En qualsevol cas, es recomana que les trobades siguin "de membres que pertanyin al mateix grup de convivència".

Pel que fa a la limitació de la mobilitat nocturna (toc de queda), el document del Ministeri estableix que “es mantindrà un confinament nocturn i no es podrà sortir al carrer en els horaris establerts a cada comunitat autònoma”. No obstant això, els dies 24 i 31 de desembre les comunitats podran ampliar l’horari, limitant-se la mobilitat des de la 1:30h fins a les 6:00h. És mitja hora més que el pla presentat la setmana passada a les comunitats autònomes.

També durant el període nadalenc, entre els dies 23 de desembre i 6 de gener, s'aplicarà el confinament perimetral de les comunitats autònomes. Quedaran exceptuats d'aquesta restricció els desplaçaments degudament justificats així com els desplaçaments a altres comunitats que siguin lloc de residència habitual dels familiars. Sobre aquesta última excepció, i segons l’evolució de la situació epidemiològica, les comunitats podran decidir que “únicament resulti aplicable en dies determinats”. Les comunitats també podran aplicar restriccions dins el seu propi territori. El ministre Salvador Illa ha subratllat que ha de ser "un Nadal a casa" i que cal "evitar qualsevol desplaçament que no sigui imprescindible".

Per què Catalunya s'ha abstingut? Des de Salut asseguren que no se senten "interpel·lats" per l'acord "perquè el lloc de decisió sobre aquestes qüestions és el Procicat i el Govern, i no el Consell Interterritorial". En aquest sentit, subratllen que Catalunya es basa en el Pla de Nadal aprovat avui així com en el pla d'obertura progressiva aprovat fa dues setmanes.

S'adapta al pla de Catalunya

Des d'unes hores abans ja se sabia que el toc de queda de les nits de Nadal i Cap d'Any s'allargarà a Catalunya fins a la 01.30 h. La nit de Reis, fins a les 23 h. El vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, ha anunciat l'esperat pla previst per l'executiu català de cara a la campanya nadalenca. A taula, en comptes de sis, com fins ara, hi podrà haver 10 comensals, això sí, tal com ha avançat ElNacional.cat, els nens (menors de 14 anys) no seran excepció i comptaran dins d'aquest grup de 10 persones. No suposa cap contradicció amb les mesures acordades per la Interterritorial.

"Volem arribar a Nadal amb la pandèmia controlada", ha sentenciat Aragonès. Per això ha insistit en la importància de ser responsables durant els dies que venen, amb el pont de la Puríssima pel mig. En qualsevol cas, el vicepresident ha volgut posar l'accent en el fet que encara que se suavitzin les restriccions, "no seran unes festes normals" i no podran "celebrar-se com voldríem". Per al Govern és imprescindible mantenir la prudència "abans que arribi la vacuna".

“Cavalcades telemàtiques”

Per altra banda, l’esborrany del Ministeri també recomana “celebracions que puguin garantir el compliment de les normes d’higiene i prevenció, com cavalcades estàtiques en llocs on es pugui controlar l’accés, campanades virtuals o retransmissions d’esdeveniments nadalencs per televisió o altres opcions telemàtiques”. En qualsevol cas, les autoritats sanitàries hauran d’avaluar els riscos de transmissió associats a activitats multitudinàries per prendre les mesures oportunes per reduir aquest risc. En les celebracions religioses, com la missa del gall, es recomana “l’ús de música pregravada” o “evitar les mostres físiques de devoció o tradició (petons, contacte sobre imatges, escultures, etc.) substituint-les per altres que no comportin risc sanitari”.