A poques hores perquè comenci la campanya per a les eleccions del 14-F, el candidat del PSC, Salvador Illa, ha anunciat qui serà el seu vicepresident econòmic i conseller d'Economia en cas que pugui formar govern: Maurici Lucena, actual president i conseller delegat d'Aena.

"Vull recuperar l'economia catalana. I per això ha de tornar la Catalunya locomotora econòmica d'Espanya. Vull que Catalunya torni a ser líder en PIB a l'Estat. Per això comptaré amb Lucena de vicepresident econòmic", ha reivindicat tot afegint que compta una "acreditada experiència en la gestió econòmica i empresarial".

maurici lucena president aena ACN

El president d'Aena, Maurici Lucena / Foto: ACN

Des de desembre de 2012 fins a l'octubre de 2015, Lucena ja va ser diputat i portaveu del grup del PSC al Parlament, després de ser elegit com a número dos de la llista dels socialistes per Barcelona en les eleccions de 2012.

Illa també ha volgut dedicat unes paraules als sectors més afectats per les restriccions de la pandèmia: l'hostaleria, el turisme, la restauració i l'oci nocturn. "A curt termini s'han de salvar el número màxim d'empreses i llocs de treball", ha afirmat. "Vull que en un any les infraestructures estiguin funcionant a ple rendiment", ha afegit.

L'altre eix en què ha basat el seu discurs en aquest primer acte hores abans que arrenqui oficialment la campanya ha estat la recuperació sanitària. El dirigent socialista ha afirmat que vol que les futures vacunes que necessiti el món es fabriquin a Catalunya i per això ha promés l'elaboració d'un "pla nacional de reconstrucció sanitària". En aquest sentit, ha assegurat que s'augmentarà el pressupost per part de l'Estat amb l'aprovació dels comptes i que es reforçarà el "vincle entre universitats i el sistema de Salut". "Vull que Catalunya tingui el millor sistema de Salut del sud d'Europa", ha confessat. 

Els retrets d'Illa

Tot i que durant la precampanya Illa i la resta del partit han assegurat que volen fer una campanya propositiva i allunyada dels retrets, no se n'ha estat de recordar "les retallades i la deixadesa" que, al seu parer, ha patit el sistema de Salut des del 2010. També ha qualificat d'"inútils" les delegacions del Diplocat i de "desgovern" la gestió de JxCat i ERC.

L'independentisme, però, no ha estat l'únic objectiu de retrets d'Illa, qui també ha recordat la victòria "estèril" de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a les eleccions del 21-D. Arrimadas, a qui ha acusat de "no fer res per aconseguir el canvi a Catalunya", va guanyar els comicis amb 36 diputats però no va poder reunir majoria per formar govern.