El primer secretari del Partit Socialista de Catalunya (PSC) i líder de l'oposició, Salvador Illa, s'ha pronunciat sobre les sentències europees que rebutgen la immunitat de Carles Puigdemont com a europarlamentari, emeses aquest dimecres pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE): "Amb tot el respecte, tothom ha de fer front a les conseqüències dels seus actes", ha afirmat Illa aquest dijous en una entrevista als Matins de TV3. El líder del PSC ha assegurat que la postura del seu partit és el "respecte a totes les resolucions judicials, com sempre", i ha evitat estendre's sobre la qüestió. "Hem de mirar endavant, perquè Catalunya avanci", ha conclòs. 

Seguidament, Salvador Illa ha assenyalat també que els catalans amb el seu vot seran "decisius" per aquestes eleccions del 23-J i ha assegurat que és necessari "un pronunciament contundent i clar" a favor de "seguir avançant amb Pedro Sánchez". Illa ha valorat la política de Sánchez amb Catalunya com a "encertada" i ha afirmat que "la majoria de la gent el que vol que es resolguin els problemes polítics des de la política". Considera que amb l'executiu socialista al govern espanyol "ha tornat la convivència i la normalitat" a Catalunya. 

El líder del PSC, que ha insistit a virar la conversa cap a les eleccions generals i posar un marc estatal, ha afirmat que el 23-J va de la disjuntiva entre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, o, el del PP, Alberto Núñez Feijóo: "entre avançar o retrocedir", ha valorat el diputat socialista. Illa també ha descartat que les sentències europees sobre la immunitat de Puigdemont puguin marcar o condicionar la campanya electoral del 23-J. "El punt de vista és aquest [la disputa Sánchez-Feijóo], i això no ho altera", ha asseverat.  Sobre els sondejos del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) d'aquest dimecres, que pronostiquen una victòria del PSC a les generals del 23-J a Catalunya amb entre 16 i 18 escons, Illa ha afirmat que s'ho creu, però ha reiterat que "necessitem més que això, un resultat molt més contundent". 

Evita pronunciar-se sobre la Diputació

Després de l'acord arribat entre PSC i Comuns per formar govern a la Diputació de Barcelona, que no suma encara i necessitarien el suport d'altres forces, Salvador Illa ha fet una crida a la "prudència" i ha optat per no donar detalls de les negociacions que s'estan fent amb la resta de partits, especialment Junts, ERC, TotxTerrassa i PP, perquè encara "no hi ha cap decisió pressa". "Tots menys Vox", ha afirmat el primer secretari socialista, que ha assegurat que cerquen "un acord estable i el més ampli possible" per "destinar tots els recursos i energies al servei dels ajuntaments". El govern de la Diputació s'haurà de constituir el pròxim 13 de juliol.

Retreu al PP els pactes amb Vox

El primer secretari del PSC també ha aprofitat per carregar contra el PP pels pactes amb Vox a diversos governs autonòmics i nombrosos ajuntaments. "Ja sabem el que és la ultradreta, però la qüestió és quina relació té el PP amb ells", ha afirmat Illa, que assegura que "això és el que es juga el 23-J". Una vegada més, Salvador Illa ha insistit en la disjuntiva entre Sánchez o Feijóo. Al líder del PP també l'ha retret la seva intenció de parlar amb els barons socialistes, alguns de l'ala dreta del partit com Emiliano García-Page especialment crítics amb la direcció del PSOE,  ja que "hi ha un lideratge clar, que és el de Pedro Sánchez", i ha instat Feijóo a "no interferir" en les qüestions internes. Sobre el pacte PP-Vox a Balears per limitar el català, Illa ha assegurat que "defensaran" la llengua i que el PSC "sempre estarà a favor del català"

Carrega contra el Govern pels pressupostos

Salvador Illa també ha valorat l'execució dels pressupostos de la Generalitat aprovats amb un acord entre el govern d'ERC i PSC, que a hores d'ara porten una implementació del 52%, i ha assegurat que "és un pressupost molt ambiciós, amb una execució que no és senzilla", però ha aprofitat per carregar contra el Govern: "La meva valoració és que anem endarrerits, hem de posar cinquena o sisena marxa. Hauríem d'espavilar una mica", ha conclòs Illa.