El calendari ja està més definit. El dissabte 26 de desembre arribaran les dosis de la vacuna de Pfizer a Espanya i es distribuiran per tot el territori. I el diumenge 27 començarà el procés de vacunació a tot l’Estat. Així ho ha garantit el ministre de Sanitat aquest divendres, i també ha alertat sobre el “clar canvi de tendència” en el nombre de contagis. Per aquest motiu, ha aplaudit mesures més estrictes com les anunciades avui per la Generalitat de Catalunya, que segueix el camí correcte per respondre a l’alteració de la situació epidemiològica.

En roda de premsa des del Palau de La Moncloa aquest divendres al migdia, el titular de Sanitat ha assegurat que l’arribada de vacunes “significa el principi del final, però no el final”. Ha celebrat com una “molt bona notícia” que la Unió Europea hagi avançat les dates. En aquest sentit, ha detallat que Europa repartirà les dosis de Pfizer, les primeres autoritzades, el dissabte 26. Entre el dissabte i la matinada del diumenge arribaran a cada racó de l’Estat i aquell mateix dia començarà el procés de vacunació, el primer dia hàbil després de la distribució. Ha deixat clar que es repartirà “de forma equitativa” i basant-se en el pla de vacunació del govern espanyol.

"Tots tenim ganes de començar el primer dia possible", ha sostingut el ministre Illa. "No volem esperar ni un sol dia", ha insistit. I ha conclòs, per no deixar espai als dubtes: "La vacunació començarà el 27". A totes les comunitats i ciutats autònomes. En els pròxims dies ja començaran les citacions als primers pacients dels grups prioritaris: persones grans en residències i els treballadors d'aquests centres.

Aplaudeix les mesures de la Generalitat

Més enllà de les vacunes, Salvador Illa ha volgut advertir que la situació és “molt preocupant” amb un “canvi de tendència clar” en l’increment de contagis de coronavirus. En algunes comunitats directament s’ha posat fi al descens de casos diagnosticats. Aquest canvi de tendència es va produir el 9 de desembre, encara sense tenir en compte els efectes del pont de la Puríssima. Per això ha defensat que “cal reaccionar d’acord amb l’estratègia que estem aplicant” i si cal, endurir les restriccions. Per tot això, ha expressat el seu “suport” a les mesures que ja s’han anunciat, citant l'exemple dels governs de Catalunya, el País Valencià i Castella i Lleó.

“És el més adequat i oportú com a reacció a aquest canvi de tendència”, ha defensat el ministre de Sanitat. També ha fet una crida a la ciutadania a “augmentar la prudència” durant les pròximes setmanes. “Que no sigui que celebrant el Nadal no arribem a Reis”, ha advertit.