El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha afirmat que no hi ha res més "contraindicat per lluitar contra el canvi climàtic que la visió estreta dels qui volen aïllar-se", fustigant així l'independentisme amb l'excusa del canvi climàtic. En un acte sobre transició ecològica, el candidat socialista ha assegurat que l'emergència climàtica s'ha d'abordar des de la cooperació entre països i que això no concorda amb la visió "tancada" de l'independentisme.

A més, Illa ha retret al Govern, i, per tant, també a JxCat i ERC, que no hagin impulsat mesures per afavorir la transició energètica i combatre la crisi climàtica: "Deien que seríem la Dinamarca del sud i anem a la cua en renovables".

El presidenciable dels socialistes ha protagonitzat un acte sobre transició energètica al costat de la vicepresidenta quarta del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. En aquest mateix acte, i seguint amb l'exemple de Dinamarca, Illa ha sentenciat que "els governs independentistes han fet malbé subvencions europees i recursos extraordinaris de l'Estat; deien que seríem la Dinamarca del Sud i durant aquests últims deu anys hi ha hagut una paralització total de noves instal·lacions d'energies renovables".

A aquesta línia també s'hi ha apuntat ribera que ha lamentat que el Govern no s'hagi "arremangat" per desplegar la Llei de canvi climàtic aprovada per àmplia majoria en el Parlament: "Tenint aquest capital polític per davant, quina pena el poc que s'ha aprofitat", ha opinat.

Nova llei d'urbanisme sostenible

Durant la seva intervenció, el presidenciable del PSC ha defensat el desenvolupament d'aquesta norma i unes altres que porta al seu programa, com una nova llei que desenvolupi l'urbanisme sostenible, serà fonamental per propulsar la transformació industrial que Catalunya necessita per reactivar la seva economia després de la crisi de la Covid.

Tant Illa com Ribera també han defensat que la transició ecològica s'ha de fer de tal manera que conjugui els interessos de les zones rurals i les urbanes, i per tant cohesioni la societat.