Salvador Illa se suma als retrets. El primer secretari del PSC s'ha pronunciat aquest divendres per primer cop des que Junts va comunicar ahir que es desmarcava de l'acord pel català. Un pacte per modificar la Llei de Política Lingüística al qual havien arribat les dues formacions juntament amb Esquerra Republicana i els Comuns amb l'objectiu de protegir el català davant de la sentència del 25%. La decisió dels de Carles Puigdemont ja va aixecar ahir força polseguera de la resta de formacions, que van retreure a Junts que es desmarqués després de setmanes d'estires-i-arronses i advertències públiques i privades.

En aquest sentit, Salvador Illa s'ha sumat als reclams a Junts, i ha exigit "un mínim de serietat" amb l'acord del català. "Un dels grups firmants, Junts, ha dit que se'n desdiu del que va firmar i ni tan sols va plantejar modificacions per a mantenir-se en el consens", ha lamentat. A més, i en una retòrica ja habitual, ha criticat que els de Carles Puigdemont s'han fet enrere del pacte "per raons internes", i considera que això no contribueix a la política seriosa que defensa el PSC. "Que el català no sigui objecte de batalla política, ni dintre ni fora dels partits".

No només això, sinó que ha anteposat els valors i principis dels socialistes als de Junts. Així, ha assegurat que, si l'acord es porta al ple, el PSC complirà i votarà a favor perquè són de fiar. "Si la resta de firmants decideixen tirar endavant amb això ja saben què farem: complir amb allò firmat, comportar-nos com un partit fiable". Ara bé, no s'ha acabat de posicionar sobre la possibilitat de celebrar un ple extraordinari la setmana vinent per a aprovar la mesura, com va demanar ahir la líder dels Comuns, Jéssica Albiach. "Crec que s'ha d'aclarir tot el món, especialment els partits del Govern". I, en aquesta línia, un dard a Pere Aragonès: "El president del Govern ha d'aclarir què vol fer".

 

"Que tothom es mantingui"

Ahir mateix, la portaveu del PSC, Alícia Romero, es va desmarcar de l'opció d'un ple extraordinari, i va dir que abans de posicionar-se han de debatre-ho entre les tres formacions. "Els Comuns no ens han convocat encara a cap reunió", va explicar. Això sí, va llnaçar un avís contundent cap a les dues formacions, però que es dirigia especialment cap als republicans, que són els més propensos a desmarcar-se'n un cop es queden com l'única formació independentista, i Junts i la CUP s'hi oposen fermament. "Esperem que tothom estigui a l'altura i que ens mantinguem en l'acord del 24 de març per fer tot el possible i tirar-lo endavant", va clamar. "És important que tothom es mantingui després de la despenjada de Junts. S'ha de mantenir i tirar endavant".