Més moviments. Després de setmanes de desconcert, Junts finalment s'ha pronunciat: no donarà suport a la modificació de la Llei de Política Lingüística. Els de Carles Puigdemont, doncs, es fan enrere. I és que a finals de març van pactar, juntament amb Esquerra Republicana, el PSC i els Comuns, modificar aquesta normativa amb l'objectiu declarat de protegir les escoles davant de la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Un moviment, però, que va anar acompanyat de crítiques de part del sector independentista, i que va fer dubtar Junts. Finalment, i després d'un mes i mig d'estires-i-arronses, retrets, i avisos públics i privats, la formació s'ha decantat per retirar el seu suport de l'acord pel català per la falta de "consens" amb les plataformes socials. Davant d'això, els Comuns han demanat aquesta tarda a ERC i el PSC posar-se d'acord per tal de forçar un ple extraordinari la setmana vinent que permeti aprovar aquest acord.

Però aquesta no ha estat una opinió compartida pels socialistes. Aquesta tarda, la portaveu del PSC, Alícia Romero, s'ha desmarcat d'aquesta opció, i ha dit que abans de posicionar-se han de debatre-ho entre les tres formacions. "Els Comuns no ens han convocat encara a cap reunió", ha explicat. Això sí, ha llançat un avís contundent cap a les dues formacions, però que es dirigia especialment cap als republicans, que són els més propensos a desmarcar-se'n un cop es queden com l'única formació independentista, i Junts i la CUP s'hi oposen fermament. "Esperem que tothom estigui a l'altura i que ens mantinguem en l'acord del 24 de març per fer tot el possible i tirar-lo endavant", ha clamat. "És important que tothom es mantingui després de la despenjada de Junts. S'ha de mantenir i tirar endavant".

En aquest sentit, ha continuat amb els retrets caps als de Carles Puigdemont, acusant-los de tacticisme i de perdre el nord. "No es pot jugar amb el català i utilitzar-lo com una arma llancívola"; per contra, ha reivindicat el PSC com un partit "fiable". Més enllà, ha volgut remarcar que l'acord a què van arribar els socialistes amb ERC, Junts i Comuns encara és bo, malgrat que un dels integrants l'hagi abandonat, si bé no ha descartat modificar-lo si alguna formació ho demana. "Si hi ha algun grup que vol presentar alguna millora, estem oberts a plantejar-ho, però fins ara no s'ha fet". Una bona notícia per als republicans, que podrien acabar de tocar algun element, que ha quedat tacada quan Romero ha afirmat que l'acord servirà per acatar la sentència del 25%, en contra de la retòrica que usen els independentistes. "Tot el que no sigui complir la sentència no ens hi trobaran".

 

L'argument de Junts

La formació de Carles Puigdemont ha argumentat dos motius per descavalcar-se definitivament d'aquesta proposta pel català: "Perquè no hi ha consens amb el sector educatiu de la llengua i perquè no atura una decisió judicial que imposa 25% a les aules". Precisament, aquest dilluns el TSJC va emetre una interlocutòria al Departament d'Educació perquè “compleixi de forma immediata” la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, i en un termini màxim de 15 dies. Junts assegura que comparteix la necessitat d'aturar la ingerència dels tribunals a les aules, però "sempre que les mesures es facin per consens" amb les entitats de protecció de la llengua i amb els docents. "No es pot fer política d'esquena a les entitats educatives i lingüístiques", ha advertit.

La direcció de la formació independentista s'ha reunit per acordar el posicionament després que durant els darrers dies i fins ahir mateix, tant ERC com el mateix PSC i els Comuns han pressionat el partit perquè tornés al pacte a què es va arribar el 24 de març per reformar la llei i del qual es va desmarcar arran de les protestes de les entitats en defensa de la llengua. Junts ha traslladat ja la seva decisió a ERC i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha anunciat que plantejarà una proposta concreta per respondre a l'ofensiva judicial contra la llengua.