Salvador Illa dimitirà abans que comenci la campanya de les eleccions catalanes. Així ho ha confirmat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una roda de premsa celebrada aquest dijous a la tarda després que el TSJC hagi mantingut provisionalment els comicis per al pròxim 14 de febrer.
Així doncs, i si el tribunal no diu el contrari abans, Illa deixarà el càrrec de ministre de Sanitat abans del pròxim dijous 28 de gener a les 00 h. Tanmateix, Iceta no ha precisat quin dia ho farà i si esgotarà fins a l'últim moment. Preguntat per què faria el PSC en el cas que el TSJC suspengués finalment les eleccions un cop començada la campanya, Iceta no ha volgut entrar en "especulacions", però no ha descartat que Illa pugui tornar al Ministeri per seguir amb la gestió de la pandèmia de la Covid-19.
Llegint una declaració del partit sobre la resolució provisional del TSJC, Iceta ha assegurat que la democràcia espanyola "és sòlida i robusta". També ha alertat que "la seguretat jurídica és imprescindible en un procés electoral". "Els tribunals són els que vetllen perquè els procediments s'ajustin a la legalitat vigent", ha dit responent a les crítiques del Govern.
En aquest sentit, Iceta ha recordat que el PSC "ja va advertir que el decret [d'ajornament de les eleccions] presentava interrogants des del punt de vista jurídic". Iceta també ha exigit a l'executiu català que garanteixi que "tothom pugui votar amb seguretat i els protocols previstos, és la seva obligació". Precisament, aquest matí el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, ha acusat el tribunal d'"obligar" els catalans a triar entre la salut i el dret a vot.
Iceta també ha anunciat que el PSC continuarà endavant amb la campanya i promourà el vot per correu. Segons ha aclarit, part de la campanya es basarà a explicar a tot el territori com funciona aquesta opció davant l'emergència sanitària de la Covid-19.
El PSC continua aïllat
Tot i la decisió del TSJC, el PSC continua sent l'únic partit que defensa obertament fer les eleccions el 14 de febrer. Partits de l'oposició com Ciutadans i el PP continuen demanant al Govern que consulti la JEC per tal de presentar les al·legacions davant del tribunal. Els comuns també opten per l'ajornament electoral i han demanat al TSJC que resolgui com més aviat millor. Finalment, la CUP acusa els magistrats de no tenir en compte la salut de la ciutadania i d'estar "polititzats".