Contra tot pronòstic, la justícia ha tombat el confinament de Madrid. Les alarmes han saltat immediatament al Ministeri de Sanitat, que ha convocat la taula bilateral amb la Comunitat per aquesta mateixa tarda per a buscar una alternativa. Des del Congrés dels Diputats, el ministre Salvador Illa ha volgut ser rotund: “Ens importa poc o res qualsevol altra qüestió que no sigui la salut dels ciutadans”. Ha subratllat que la política del seu departament “està alineada amb la ciència i els tècnics”. I ha garantit que adoptaran les "decisions jurídiques" que siguin necessàries.

La notícia ha agafat Salvador Illa compareixent a la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, i no ha defugit la qüestió. “El pla A, el pla B i el pla B és protegir la salut pública basant-nos sempre en les recomanacions dels experts”, ha defensat el responsable sanitari, on també ha emmarcat l’acord de la Interterritorial de Sanitat que imposava mesures a les grans ciutats espanyoles que complissin determinades variables.

“Pensem sempre en els malalts, les famílies, les persones i els sanitaris”, ha sostingut el dirigent socialista. “A partir d’aquí, guiats per allò que els experts ens aconsellen, adoptarem les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut”, ha deixat clar el ministre. Per això ha informat de la convocatòria de la reunió del Grup Covid-19. “Estem segurs que la Comunitat de Madrid coincidirà amb aquest plantejament”, ha assegurat. És en aquest grup “on s’ha de prendre una decisió”.

Els arguments del TSJM

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) no avala el confinament perimetral de Madrid. La sala contenciosa administrativa ha denegat aquest dijous la ratificació de les mesures acordades pel Ministeri de Sanitat. La interlocutòria sosté que, amb aquestes decisions, es veuen afectats els drets i llibertats fonamentals. El tribunal considera que, amb l'actual ordenament legal, aquesta limitació no es pot fer mitjançant una ordre ministerial i cal que el Congrés dels Diputats ratifiqui prèviament les mesures. Aquests arguments xoquen amb els exposats per l'Audiència Nacional per rebutjar mesures cautelaríssimes, en entendre que no afectaven directament drets fonamentals dels ciutadans.

"Els drets fonamentals que la Constitució atribueix als ciutadans no poden veure's afectats per cap ingerència estatal no autoritzada pels seus representants mitjançant una disposició amb rang de llei", sostenen els magistrats en la seva interlocutòria.