El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha demanat a ERC que tingui "coratge", que admeti que la seva aliança amb JxCat ha fracassat i que explori una summa "alternativa" d'esquerres: "És tan senzill com dir en públic allò que es diu en privat", ha dit.

En declaracions a Efe, el presidenciable socialista ha afirmat que "hi ha una majoria d'esquerres al Parlament" -PSC, ERC i els comuns sumen 74 escons- i que, per tant, l'obstacle per abordar una alternativa a un nou pacte independentista no és una qüestió "aritmètica, sinó de voluntat".

"No és un problema de suma, no ens equivoquem, tots sabem sumar i restar. És un problema de voluntat, d'entendre la realitat política, econòmica i social del moment, i de tenir el coratge de reconèixer que aquesta via -la coalició ERC-JxCat- no ha funcionat. El que jo dic és: no ens retraguem res, obrim-ne una nova. I dic més: és tan senzill com dir en públic allò que es diu en privat", ha subratllat.

"Passar pàgina"

Illa insisteix que la millor opció per obrir una nova etapa a Catalunya que deixés enrere "deu anys de decadència" seria un Govern format per PSC i En Comú Podem, de "servidors públics i centrat en tres objectius: superar la crisi sanitària generada per la Covid-19, reactivar l'economia i posar en marxa un pla de reconstrucció social".

No obstant això, aquesta coalició solament podria tirar endavant amb la hipotètica complicitat d'ERC, malgrat que durant la campanya es va comprometre a no pactar amb els socialistes. Des del primer minut, el candidat del PSC va criticar aquest compromís adquirit per ERC, JxCat i la CUP, que ell va definir com "la foto de Colón de l'independentisme", comparant-la amb la manifestació que van protagonitzar el 2019 a Madrid el PP, Cs i Vox en contra del Govern de Pedro Sánchez.

Salvador Illa pleno investidura pere aragonès ACN

Imatge: Salvador Illa durant el debat d'investidura / EFE

Per Illa, en aprofundir en la política de blocs a Catalunya, ERC està insistint en una "via morta", que solament porta al "fracàs" i a la paràlisi governamental, una actitud que considera especialment preocupant en un context de pandèmia. "Necessitem ja un Govern, fa més de sis mesos que estem en funcions", ha denunciat.

La investidura fallida

Al seu entendre, la investidura fallida de Pere Aragonès és la prova fefaent de la "falta d'enteniment" entre ERC i Junts: "El candidat, per dir-ho molt suaument, no ha sortit airós d'aquest debat en termes polítics, i fins i tot podria llegir-se com una humiliació que s'ha infligit a ERC".  Illa ha posat l'accent que Aragonès va haver d'explicitar a JxCat que, si és escollit president, no acceptarà cap "tutela", en una al·lusió vetllada a l'expresident Carles Puigdemont.

Segons ha remarcat, "la presidència de la Generalitat és un òrgan decisori unipersonal molt important i l'escull el Parlament, ningú més": "S'imagina al president d'Espanya dient 'a mi no em tutelaran'? És obvi, faltaria més. Em sembla sorprenent que calgui fer aquesta afirmació, molt reveladora del tipus de debat que està havent-hi i, al mateix temps, molt trist", ha conclòs.

Imatge principal: Pere Aragonès i Salvador Illa durant el debat d'investidura / EFE