El ministre de Sanitat, Salvador Illa, deixarà aquest dimarts el ministeri per centrar-se en la campanya electoral de les eleccions catalanes i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, donarà a conèixer el seu substitut, segons ha informat la Moncloa.

Els partits ja han assumit les eleccions pel 14 de febrer. Les formacions polítiques que concorreran als comicis del Parlament s'han fet càrrec que la data del 30 de maig no tindrà recorregut. Sobretot després que el TSJC remarqués ahir que hi ha un "interès públic intens" de celebrar les eleccions el 14-F, per la situació de "bloqueig i precarietat institucional que afecta la legitimació" de l'executiu en funcions.

Així doncs, tots els partits ja han posat en marxa les maquinàries electorals. La campanya començarà a les 00:00 hores del 29 de gener. L'independentisme es conjura per revalidar la majoria, aspirant a obtenir-la per primera vegada també en vots. I el PSC s'aferra a l'efecte del ministre i candidat, Salvador Illa, per liderar l'alternativa; un efecte que sembla que ara es desinfla. 

Aquest dijous el primer secretari del PSC confirmava que Illa dimitiria del seu càrrec al govern espanyol abans de començar la campanya, però no va concretar quin dia concret ho faria. Ara, la Moncloa indica que ho farà aquest dimarts, dia 26. 

Les últimes hores al capdavant del ministeri

En les seves últimes hores com a ministre, el candidat del PSC té previst acompanyar el president del govern espanyol a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris amb l'objectiu de donar un missatge d'agraïment als seus treballadors en plena campanya de vacunació contra la Covid-19.

El primer acte d'Illa

Tot i que va dir que esperaria a l'inici de la campanya, aquest dissabte Illa va entrar en campanya acompanyat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat va demanar deixar de banda els "retrets" i va prometre una Catalunya sense "revenges", centrada en els avançaments socials.

L'actual ministre de Sanitat va assegurar que els darrers anys han constituït una "dècada perduda" i va afirmar que la solució vindrà d'un "sentiment reparador". "La divisió ens ha debilitat, però la unió ens farà forts contra la por a la decadència", va assegurar en la reunió ordinària del Comitè Federal del PSOE a Barcelona. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va agrair la "generositat" del secretari general del PSC, Miquel Iceta, i va assegurar que el "factor Illa" és la combinació d'un "enorme sentit comú, treball i intel·ligència".