El candidat del PSC, Salvador Illa, s'ha mostrat avui a la defensiva davant les especulacions que si guanya pot formar un nou tripartit amb ERC i els comuns, i ha negat taxativament aquesta possibilitat. "No n'hi haurà i tampoc hi haurà procés", ha indicat a Girona, la demarcació més independentista i amb una forta presència de Junts. En cas de guanyar, ha indicat que es formarà "el Govern progressista que Catalunya necessita", sense donar més detalls de la composició.

El fantasma del tripartit podria allunyar Illa de l'electorat de Ciutadans al qual aspira, una formació que va néixer de fet contra el tripartit i la reforma de l'Estatut.

Illa ha apel·lat al vot útil de tots els que vulguin obrir una nova etapa "progressista" a Catalunya, amb un "full de ruta" centrat en la lluita contra la crisi de la Covid. "No seré el president d'un bloc", ha recalcat durant el míting a Girona. En aquesta circumscripció es disputen 17 escons i el PSC, que ara en té un, aspira a guanyar almenys un diputat més.

Acompanyat pel president espanyol, Pedro Sánchez, Illa ha apel·lat una vegada més als votants que el 2017 ja "van creure que feia falta un canvi" -en al·lusió als qui van optar per Ciutadans, que va ser primera força al Parlament amb 36 diputats- a "votar sense etiquetes, amb cap i cor", i a confiar en el PSC. "Nosaltres no us abandonarem. Torno per quedar-me, si guanyem respondrem a la vostra confiança", ha subratllat l'exministre de Sanitat, que sense esmentar-ho explícitament es referia al salt de la llavors candidata espanyolista, Inés Arrimadas, a la política espanyola poc després de les eleccions del 155.

Si aconsegueix ser president després del 14F, Illa ha afirmat que aparcarà la confrontació i se centrarà en la "política útil i transformadora", "la que s'esforça a resoldre els problemes de les persones". En aquest sentit, ha subratllat que si el PSC torna a "agafer les regnes" de la política catalana "ni hi haurà independència, ni hi haurà decadència".

El candidat dels socialistes ha recalcat que el seu projecte per a Catalunya prioritzarà la gestió, "la concòrdia i el retrobament", amb l'objectiu de donar a la comunitat l'"estabilitat" que al seu entendre necessita per aprofitar totes les oportunitats que se li presentin per sortir de la crisi de la Covid.

"Volem seguir paralitzats o volem avançar?", ha resolt davant una vintena de persones, entre les quals hi havia el ministre i líder del PSC, Miquel Iceta, i la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet.