El desllorigador de la batalla aranzelària de Donald Trump amb la Unió Europea ha enxampat el president de la Generalitat, Salvador Illa, a la Xina, des d'on ha defensat que la gran lliçó que deixa aquest episodi és la necessitat de diversificar l'economia i buscar nous mercats. Illa ha fet aquesta valoració des de Pequín, en la quarta jornada del seu viatge oficial, després de reunir-se amb els responsables del Consell Xinès per a la promoció del Comerç Internacional i abans de mantenir una trobada amb el viceministre del Departament Internacional del Partit Comunista de la Xina, Ma Hui.

Prèviament, la matinada de diumenge, el president dels Estats Units i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, havien tancat un acord a Escòcia per rebaixar els aranzels comercials, del 30% que havia anunciat el mandatari americà i que havien d'entrar en vigor aquest 1 d'agost, fins al 15%.

Marc de certesa

A l'espera de conèixer la lletra petita de l'acord assolit entre Trump i Von der Leyen, Illa ha celebrat que el pacte ofereix un marc de certesa, però ha advertit que la lliçó que cal extreure d'aquest afer és la necessitat de diversificar l'economia. "Diversificar les relacions econòmiques i comercials de Catalunya, en el marc de l'estratègia que segueix el govern d'Espanya, i obrir-nos a nous mercats, que els nostres productes puguin tenir entrada i presència a altres mercats", ha explicat el mandatari català que ha subratllat que aquest és precisament l'objectiu del viatge a la Xina, igual com era el motiu central de la visita que va fer a finals de maig a Japó i Corea.

Pel que fa a l'impacte que els aranzels tindran per a l'economia catalana, ha insistit que el més important no és l'impacte directe, tret d'alguns casos molt específics, com cosmètics o sectors agroalimentaris, sinó l'efecte indirecte, en la mesura que afectarà tercers països amb els quals Catalunya manté una relació intensa, com és, per exemple, el cas de França.

Xina i les "seves peculiaritats"

Illa ha admès que la Xina és un marc econòmic "amb les seves peculiaritats", però ha assegurat que els contactes que està mantenint amb empreses catalanes que treballen a aquest país, com Roca o Damm, li ha permès constatar que hi ha empreses catalanes que hi estan fent "molt bona feina" d'introducció dels seus productes, perquè han sabut "entendre la idiosincràsia del país, i les seves necessitats". 

Pel que fa a la resposta que rep de les autoritats xineses, ha assegurat que és d'obertura i positiva, "de voluntat d’obrir-se a una relació més intensa des d’un punt de vista econòmic i comercial, però també cultural amb Catalunya i Espanya", en el marc també de la seva estratègia d’enfortir les relacions amb Europa i Espanya.

El Govern, per la continuïtat de Sánchez

El president català, que ha fet aquestes declaracions hores abans que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, faci la seva roda de premsa de balanç del curs polític, i ha subratllat les bones dades econòmiques per destacar la feina feta pel govern espanyol i la valoració que se'n fa a l'exterior.

"Nosaltres ho tenim clar des del Govern de Catalunya, que el que li convé a Catalunya és que el govern d’Espanya continuï fins al final de la legislatura, en aquest sentit farem tota la part que ens correspongui a nosaltres perquè així sigui", ha reblat.

Calçots liofilitzats

El viatge oficial d’Illa a la Xina ha inclòs aquest dilluns el gairebé inevitable capítol culinari, en el marc de l’Any mundial de la gastronomia catalana. Si al Japó la delegació catalana es va fer acompanyar de Joan Roca i Carme Ruscalleda, a Pequín, l’Agència Catalana de Turisme s’ha presentat amb el xef del restaurant Disfrutar de Barcelona, Eduard Xatruch, reconegut amb tres estrelles Michelin i guardonat com el millor restaurant del món.

El menú, sota el títol Catalunya, un diàleg entre la Mediterrània i els Pirineus, recorria la geografia catalana, començant per Barcelona, on es troba el restaurant, passant per Tarragona, Lleida, la Seu d’Urgell, Figueres i Girona. El plat estrella, el calçot liofilitzat que adquireix una textura de cruixent formada per les diferents capes de ceba i acompanyat amb un romesco de miso i un consomé amb alga kombu i tonyina seca.

Tot plegat onze plats, que arrencaven amb un pa amb tomàquet amb fuet i llonganissa, seguit de la croqueta de pollastre rostit a la catalana amb prunes i pinyons, coca de recapte amb escalivada i anxoves de l’Escala, xatonada, suquet de rap amb cloïsses, calamar farcit amb botifarra de perol, trinxat i salsa mar i muntanya, peus de porc amb múrgoles i gambes de Palamós, caneló de vedella amb salsa trufada i cruixent de formatge, crema catalana amb carquinyoli i pa amb xocolata i oli d’oliva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!