El president de la Generalitat, Salvador Illa, viatjarà aquest dilluns a Japó en un viatge oficial d’una setmana que el portarà també a Corea. Illa aterrarà a primera hora del matí a Tòquio, amb una agenda de caràcter econòmic i institucional, però també cultural. Entre les visites previstes hi ha la inauguració de la setmana catalana al pavelló d’Espanya a l’Exposició Universal d’Osaka.
L’interès de Catalunya per mantenir lligams amb Japó ha estat continuat al llarg de les darreres dècades. No és casual que la primera oficina de la Generalitat a l’exterior s'obrís a Tòquio, l'any 1988. Tres anys abans l’aleshores president Jordi Pujol havia fet el primer viatge oficial al Japó. En faria dos més, que tindrien també continuïtat amb els successius governs amb visites dels presidents Pasqual Maragall i José Montilla.
La importància que la Generalitat ha atorgat sempre a les relacions tant econòmiques com institucionals, culturals i educatives amb aquest país és l'existència d'un programa interdepartamental, anomenat Pla Japó, que es va crear el 2009 per facilitar la coordinació en les relacions amb aquest país i que s'ha renovat cada tres anys. La delegació de la Generalitat a la capital japonesa es va obrir el 2023.
Crisi aranzelària
El viatge d’Illa s’emmarca, a més, en un context en què la batalla aranzelària desencadena pel govern dels Estats Units estan condicionant les relacions internacionals, per la qual cosa, segons fonts del Govern, “teixir ponts amb el continent asiàtic és més prioritari que mai”. De fet, Illa té també previst viatjar a Xina abans de l’estiu.
La major part del viatge que s'inicia aquest dilluns es concentrarà a Japó. Illa visitarà Tòquio, Osaka, Kobe i Kyoto. L’agenda inclourà reunions amb empreses que inverteixen o poden invertir a Catalunya així com firmes catalanes presents a Japó. En total hi ha 26 filials d'empreses catalanes a aquell país asiàtic, entre les quals Grífols, Puig, Wefenlife, Ficosa, Freixenet, Softonic i Zanini. A l'altre plat de la balança hi ha 232 empreses japoneses instal·lades a Catalunya, entre les quals Ficosa-Panasonic, Fujitsu, Rakuten, Olimpus o Ningendo.
El 2024 les exportacions catalanes a Japó van superar els 1.000 milions d'euros, amb un creixement del 41% els darrers deu anys. Un percentatge similar al 49% de creixement que han experimentat les exportacions japoneses, que l'any passat van arribar als 1.900 milions. Japó és el setè país que més ha invertit a Catalunya, amb 700 milions d'euros el darrer quinquenni, la qual cosa ha suposat la creació de 3.000 llocs de treball.
Expo d'Osaka
El viatge tindrà també un vessant institucional i cultural. En el marc de les activitats de l’Any Catalunya-Japó, el president visitarà l’exposició de Joan Miró al Tokio Metropolitan Art Museum i assistirà a un sopar amb motiu de l’Any Mundial de la Gastronomia Catalana.
A Osaka, inaugurarà la Setmana Catalana a l’Exposició Universal, convocada al Pavelló d’Espanya, sota el concepte Catalunya, terra d’innovació i avantguarda. L'agenda de la inauguració es tancarà amb un diàleg entre Carme Ruscalleda i Joan Roca, dos cuiners catalans reconeguts amb tres estrelles Michelin, que parlaran sobre innovació gastronòmica. La setmana catalana comptarà amb actuacions musicals de rumba catalana -Muchacho & Los sobrinos- o la cantant aranesa Alidé Sans, així com espectacles de dansa, i diferents activitats, com el taller de pa amb tomàquet o la classe magistral de vins catalans. La imatge institucional de la Setmana Catalana [la fotografia que encapçala aquesta informació] parteix, segons els seus responsables, de les quatre barres de la senyera, però amb una base de colors diferents per "donar una idea de varietat, d'efervescència, d'esperit inquiet, amb vocació innovadora".
Els darrers dos dies del viatge seran a Corea, amb una visita de caràcter econòmic i comercial, especialment centrat en els sectors de la tecnologia, la recerca i la biotecnologia. A Corea hi ha presents empreses catalanes com Grifols, Mango o Natura Bisse, i és el quart país asiàtic que rep més exportacions catalanes, darrere de la Xina, Japó i Índia. A Catalunya hi ha 18 filials de 15 empreses sud-coreanes, entre les quals Samsung, Winia, Miwon o Smilegate. Els 410 milions d'euros que aquest país asiàtic ha invertit en territori català s'ha traduït en la creació de 320 llocs de treball i l'han convertit en el quart país de l'Àsia-Pacífic en volum de capital invertit a Catalunya.