El viatge oficial d’Illa a la Xina ha inclòs aquest dilluns el gairebé inevitable capítol culinari, en el marc de l’Any mundial de la gastronomia catalana. Si al Japó la delegació catalana es va fer acompanyar de Joan Roca i Carme Ruscalleda, a Pequín, l’Agència Catalana de Turisme s’ha presentat amb el xef del restaurant Disfrutar de Barcelona, Eduard Xatruch, reconegut amb tres estrelles Michelin i guardonat com el millor restaurant del món.

L'acte l'ha obert el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha ofert la versió gastronòmica del discurs amb què ha aterrat a la Xina. En un brevíssim parlament, Illa ha defensat que des de la mentalitat i les arrels catalanes, que són europees, ara és també "temps d'estrènyer les relacions amb la Xina" en un món que canvia ràpidament.

Recorregut per Catalunya

El menú que ha presentat Xatruch, sota el títol Catalunya, un diàleg entre la Mediterrània i els Pirineus, recorria la geografia catalana, començant per Barcelona, on es troba el restaurant, passant per Tarragona, Lleida, la Seu d’Urgell, Figueres i Girona.

El plat estrella ha estat el calçot liofilitzat. Una recepta elaborada a partir dels calçots de Valls fets a la brasa i embolicats en paper de diari durant un parell d'hores, a la manera tradicional. En aquest cas, però, un cop tendres els calçots es liofilitzen, la qual cosa en treure l'aigua del producte el converteix en una mena de milfulls amb una textura cruixent formada per les diferents capes de ceba endolcida pel seu propi sucre natural. El calçot s'acompanya amb un romesco de miso i un consomé amb alga kombu i tonyina seca. "Crec que la textura els ha sorprès", ha explicat Xatruch.

Trinxat i pa amb xocolata

El sopar a peu dret ha incorporat en total onze tasts que arrencaven amb un pa amb tomàquet amb fuet i llonganissa, seguit de la croqueta de pollastre rostit a la catalana amb prunes i pinyons, coca de recapte amb escalivada i anxoves de l’Escala, xatonada, suquet de rap amb cloïsses, calamar farcit amb botifarra de perol, trinxat i salsa mar i muntanya, peus de porc amb múrgoles i gambes de Palamós, caneló de vedella amb salsa trufada i cruixent de formatge, crema catalana amb carquinyoli, i pa amb xocolata i oli d’oliva.

El cuiner, que ha subratllat que "la cuina és un llenguatge mundial" i en el cas de Catalunya és bandera i referent a tot el planeta, s'ha mostrat satisfet per l'acollida que ha rebut la seva proposta.

El Govern ha convidat a l'acte, que s'ha convocat a l'hotel Four Seasons de la capital xinesa, a representants del sector de l'alimentació i la restauració, representants diplomàtics i institucionals així com mitjans de comunicació i influencers xinesos, als quals Xatruch ha explicat en una trobada prèvia, els fonaments de la seva cuina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!