Nou intent dels socialistes catalans de rebaixar l'efecte Puigdemont. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assenyalat en una entrevista amb el diari britànic The Times que si els socialistes catalans aconsegueixen el govern de la Generalitat després del 12-M, això permetrà justificar que "la política cap a (Carles) Puigdemont és la correcta". Illa ha estat uns dies de visita al Regne Unit, entrevistant-se amb diverses personalitats. En el marc d'aquest viatge, Illa ha concedit l'entrevista al mitjà britànic, on el candidat socialista a la presidència de la Generalitat sosté que "la gent té més por" del líder de Vox, Santiago Abascal, que no pas del president a l'exili i candidat de Junts, Carles Puigdemont.

"No és només per raons ideològiques, sinó perquè tenen experiència de Vox compartint el poder en governs regionals", indica Illa, que argumenta que la por a la formació d'ultradreta és el motiu pel qual "el suport al PSOE no s'ha desplomat". "El 12 de maig serà un resultat molt important. Si som capaços de liderar el govern de Catalunya, això justificarà que la nostra política cap a Puigdemont és la correcta. Estic segur que això passarà", afegeix el líder del PSC, que justifica la llei d'amnistia com una mesura "generosa" per superar la "paràlisi" de Catalunya. Al respecte, assenyala que l'amnistia és un "pas necessari" i, fent un símil, apunta que és com "un metge que li diu a un pacient que s'ha de sotmetre a una cirurgia per recuperar la salut". 

Els socialistes volen frenar l'efecte Puigdemont

D'ençà que Puigdemont ha anunciat que serà el líder de Junts a les pròximes eleccions, els socialistes han intentat rebaixar l'anomenat efecte Puigdemont, que alguns consideren que pot generar-se davant el retorn físic de qui va liderar el Govern que va fer el referèndum de l'1-O del 2017. El mateix Pedro Sánchez ja va treure importància a la seva candidatura, recordant que Puigdemont s'havia presentat dues vegades després del seu exili a Bèlgica. El president a l'exili va assegurar, en anunciar la seva candidatura, que està disposat a tornar a Catalunya si les urnes li donen prou força perquè al Parlament hi hagi una majoria que el faci president de la Generalitat. Puigdemont sosté ara que vol tornar per acabar la feina iniciada el 2017 amb el referèndum d'independència. Precisament, aquests darrers dies, l'independentisme assegura que aquesta carpeta ja és sobre la taula. ERC ho ha defensat aquesta setmana. Un afer, però, que ha estat negat pels socialistes. El mateix Salvador Illa s'ha vist obligat a afirmar amb contundència que "no hi haurà referèndum d'autodeterminació".

Illa s'ha entrevistat aquest dijous al Regne Unit amb l'exprimer ministre del Regne Unit Gordon Brown. Aquesta trobada s'emmarca en el viatge que el líder dels socialistes realitza des de dilluns a Londres i Edimburg, i que acaba aquest mateix dijous. Illa es va reunir dilluns amb l'ambaixador d'Espanya, José Pascual Marco; l'ambaixador de la UE al Regne Unit, Pedro Serrano, i el delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Francesc Claret.

A més, va celebrar trobades amb el secretari general d'UK Labour, David Evans; els membres del Parlament britànic pel partit laboralista Stephen Doughty, David Lammy i Chris Bryant. Per acabar, es va entrevistar amb l'exlíder del partit laboralista escocès i responsable de la campanya 'Remain', Jim Murphy.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!