El líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que la convivència de Catalunya és molt valuosa, i precisament per aquest motiu, ha defensat que els socialistes tenen "plantejaments valents per afermar-la i millorar-la". "La convivència a Catalunya ho mereix tot", ha assenyalat. Tanmateix, el seu missatge és contundent: "fora de la Constitució no hi ha res". Després de la compareixença de Carles Puigdemont a Brussel·les on va posar sobre la taula les seves condicions per començar a negociar una possible investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, Illa ha advertit que els socialistes actuaran amb "generositat, sí, tota, la que faci falta. Ingenuïtat, no" en les negociacions. En una declaració davant dels mitjans des de l'escola Àngels Alemany i Boris de Lloret de Mar en el dia d'inici de curs escolar, Illa ha demanat al president a l'exili "prudència, paciència, discreció i Constitució". 

Prudència per parlar de Catalunya

Salvador Illa ha instat Carles Puigdemont a recordar que "Catalunya és plural", i per tant "hem d'anar amb compte amb parlar en nom de Catalunya". Així doncs, el líder dels socialistes a Catalunya ha recordat que "convindria no perdre de vista el que van votar els ciutadans el 23J: van votar no a un govern de dreta i ultradreta, van votar sí a un govern progressista i van dir que corresponia a Pedro Sánchez liderar-ho". Precisament, sobre les eleccions generals ha apuntat que a Catalunya les tres conclusions esmentades "van quedar manifestes de manera rotunda. És convenient que ningú ho oblidi i es respecti la voluntat dels ciutadans". Pel que fa a la generositat, el primer secretari del PSC ha recordat que els socialistes han cedit diputats a Junts perquè puguin formar un grup parlamentari al Congrés. 

Preguntat sobre una possible reunió entre el PSC i Carles Puigdemont, tal com ha fet aquesta mateixa setmana Sumar, lla ha tornat a insistir en la necessitat de “prudència, paciència, discreció i res fora de la Constitució”; una resposta que ha repetit de manera idèntica després de ser preguntat sobre si els policies encausats per les càrregues de l'1-O haurien de ser inclosos en una eventual llei d'amnistia.

Una possible amnistia

Les negociacions per a la investidura estan aixecant molta polseguera. L'última crítica a una possible llei d'amnistia—exigida per Junts com a condició per negociar— ha vingut de l'expresident del govern espanyol Felipe González. En una entrevista aquest dimarts a Onda Cero, es va mostrar contrari a una llei d'amnistia: "La Constitució no és un xiclet que s'adapta al desig particular de cadascú", assegurava. Salvador Illa ha evitat mullar-se i ha dit que respecta el posicionament de l'expresident del govern espanyol "tot el respecte al pensament de González i el que va dir. Respecto totes les opinions, també les seves".