El primer secretari del Partit Socialista dels Catalans, Salvador Illa, ha criticat el president Pere Aragonès per haver viatjat a Ginebra en plena onada d'incendis arreu de Catalunya. Aragonès va trobar-se a Suïssa dijous amb la secretaria general d'ERC, Marta Rovira i va tornar divendres a la nit quan es va desplaçar al Centre de Comandament Avançat al Complex Central de Bombers a Cerdanyola del Vallès. La absencia del president no ha agradat gens a Illa, ja que ha argumentat que actualment Catalunya es troba en un "moment d'emergència" pels incendis que estan assetjant els boscos catalans. "Aquests dies sento a parlar molt de dèficits, però aquí hi ha un dèficit de govern. Aquest és el dèficit real que tenim a Catalunya", ha assenyalat Illa en la clausura de l'escola feminista Dolors Renau del PSC. 

Illa ha carregat contra el Govern encapçalat per Aragonès perquè "no era un dia per fer una reunió de partit amb Rovira". Segons el líder socialista, "ahir era un dia per ser a Catalunya". També ha criticat que els consellers que van traslladar-se a Ginebra, "s'absentessin a Catalunya". A part del president de la Generalitat, hi van viatjar el conseller d'Empresa, Roger Torrent, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. D'altra banda, el líder socialista ha fet una crida a la prudència aquest cap de setmana i ha enviat un "agraïment sincer" als Bombers, per la tasca "complicada en circumstàncies difícils, de simultaneïtat i amb condicions climàtiques adverses".

Rufián contraataca

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha contraatacat la carregada d'Illa. Rufián ha argumentat que "la millor manera" de què s'acabin les visites a Ginebra és "que deixin de tenir a Marta Rovira segrestada". Les paraules d'Illa no han agradat gens al portaveu d'ERC a Madrid, que ha carregat amb una piulada tot criticant el "segrest" de Rovira. La doble vara de mesurar de Rufián amb els exiliats de Waterloo i de Ginebra ha fet esclatar les xarxes, que li han retret les seves paraules contra els consellers i el president Puigdemont a Bèlgica.

La trobada d'ERC a Ginebra

Els tres màxims representants d'ERC al Govern, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent, van viatjar fora de Catalunya per assistir a una reunió del partit amb la secretària general, Marta Rovira, segons va poder confirmar ElNacional. La reunió, que estava programada feia setmanes, va coincidir amb l'onada de focs a Catalunya. Des de Presidència es va informar que Aragonès tornaria el mateix dia a Barcelona. Es dona la circumstància, a més, que també el vicepresident del Govern i responsable de Política Territorial, Jordi Puigneró, eren absents a Catalunya, entre el 16 i el 18 de juny.

La reunió a Ginebra no havia estat anunciada ni per ERC ni pels representants del Govern. Això no obstant, cap dels tres membres de l'executiu que van participar en la trobada tenien previstos actes a l'agenda oficial i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar els decrets d'encàrrec de despatx en altres consellers.