Celebració dels socialistes. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha agraït aquest dijous que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi confirmat la seva assistència a la Conferència de Presidents d'aquest diumenge a l'illa canària de La Palma. Es tracta d'una demanda molt repetida per part dels socialistes, i que ara ja ha estat resposta com voldien. Aragonès havia denegat la invitació original: la conferència havia de celebrar-se fa dues setmanes, però la invasió russa d'Ucraïna ho va capgirar tot. La reunió es reprendrà, però amb una agenda nova, centrada, precisament, en la crisi ucraïnesa.

"Celebro que Pere Aragonès rectifiqui i assisteixi a la Conferència de Presidents", ha dit el líder socialista en un tuit. "Hauria estat un error deixar la cadira buida". En aquesta línia, ha reclamat "estar al costat d'Ucraïna" i treballar de forma conjunta per afrontar la crisi que se'n deriva. A més, ha afirmat que a la reunió es tractaran qüestions rellevants per a la societat catalana.

illa

Les exigències del Govern, complertes

El missatge de Salvador Illa ha rebut la resposta de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha aprofitat per justificar la decisió del Govern d'assistir finalment a la conferència. "S'han complert les nostres exigències i treballarem per minimitzar la crisi humanitària d'Ucraïna", ha informat. "Sempre hem dit que no volíem que la conferència fos una foto i ara hi anirem excepcionalment davant del greu moment: una guerra i conseqüències socials, humanitàries i econòmiques".

vilagra

Ahir mateix, durant el ple del Parlament, Pere Aragonès va explicar quines eren les condicions necessàries per a acceptar la proposta de ser a la Conferència de Presidents aquest diumenge. "Si és només per rebre informació que podem rebre per les rodes de premsa habituals, no sé si val la pena", va dir. Així, va posar com a condició per assistir-hi que s'abordi la coordinació de la recollida de refugiats, mesures de suport en l'àmbit energètic per empreses i llars catalanes, i fons per a les despeses que ocasionarà la situació a Catalunya en l'àmbit habitacional: "No anirem a una conferència buida", ha reblat el president català.

"Situació excepcional"

El president de la Generalitat ha anunciat aquest dijous que assistirà finalment a la Conferència de Presidents per abordar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. Aragonès ha argumentat que tot i que la Generalitat sempre prioritza les relacions bilaterals amb el govern de l'Estat, aquesta és una situació "excepcional" i cal la "màxima coordinació". A parer seu, d'aquesta trobada han de sortir decisions. "És el moment de les mesures valentes", ha indicat. "Quan això impacta en el rebut de la llum de totes les llars, quan les empreses aturen la seva producció i quan ja estem des de fa dies compromesos amb l'acollida de persones refugiades, davant d'aquesta situació serem a tot arreu", ha conclòs.

El govern espanyol i els caps dels Executius autonòmics debatran en la Conferència de Presidents del pròxim diumenge 13 de març a l'illa de La Palma sobre les mesures econòmiques i socials provocades per la invasió russa d'Ucraïna, que s'incorporaran com el punt més important en l'ordre del dia d'aquest fòrum multilateral. De fet, la invasió d'Ucraïna per part de Vladímir Putin ja va obligar el cap de l'Executiu a cancel·lar, amb tan sols 24 hores d'antelació, la Conferència de Presidents que s'anava a celebrar també a l'illa de La Palma divendres 25 de febrer. No obstant això, el govern espanyol ha decidit aquesta setmana, després de parlar amb els Executius autonòmics, tornar a convocar aquest fòrum multilateral a l'illa afectada pel volcà de Cumbre Vieja per al diumenge 13 de març, també en format presencial.