I una jornada més la invasió d'Ucraïna torna a copsar l'agenda política. Ha estat una de les qüestions més comentades pels grups polítics, alguns en positiu i d'altres en negatiu. La dreta s'ha capficat fort a fer vincles inoportuns i fer més sang de la guerra, arran de la decisió presa ahir per l'Eurocambra de mantenir que s'investiguin vincles entre Rússia i independentistes, a la qual cosa el president Pere Aragonès ha estat contundent: "És indecent vincular aquest Govern amb el de Vladímir Putin".

Així ho ha proclamat Aragonès després que Alejandro Fernández (PP) i Carlos Carrizosa (Cs) s'hagin posat d'acord durant la sessió de control del ple del Parlament per insistir que hi ha hagut relacions entre el règim rus i l'independentisme, i han carregat contra el president Carles Puigdemont: "Vostè calla quan el fugat Carles Puigdemont diu que crearà un ministeri lliure d'exteriors per una república que només existeix en la seva imaginació".

Aquest retret ha indignat Aragonès, que ha avisat a Carrizosa que els que han estat presidents de la Generalitat tenen el tracte de molt honorable, "i han de rebre totes les facilitats per l'exercici de les funcions que li corresponen com a expresident". També ha criticat les insinuacions de la dreta sobre els vincles de l'independentisme amb Rússia, assegurant que tal i com ha demostrat el govern des de l'inici del conflicte, defensen la independència d'Ucraïna i el seu dret a continuar existint com a poble, i més enllà d'això ha defensat l'acció del Govern a l'exterior, per enfortir la veu de Catalunya al món.

Reunió entre tots els partits

També sobre la guerra ha estat interpel·lat per altres grups com la CUP i els comuns, que principalment s'han preocupat per les mesures que durà a terme l'executiu per fer front a l'impacte econòmic i social de la guerra. Aragonès ha argumentat que estan treballant en el dispositiu d'acollida per a les persones refugiades, vetllant pels drets dels menors a través de la Dgaia, i estudiant les mesures a fer per pal·liar l'augment dels preus de l'energia.

A més, Aragonès s'ha compromès, a petició dels comuns, a celebrar reunions amb els partits del Parlament per comentar i acordar mesures que puguin ajudar a pal·liar els efectes econòmics derivats de la invasió: "Estem treballant també amb sindicats i patronals per a fer un seguiment quirúrgic, i poder treballar més globalment especialment amb els preus", ha dit el president responent a Albiach. La líder dels comuns, per la seva part, ha mostrat predisposició del seu grup a "dialogar" i a pactar amb el Govern "sempre que sigui per a millorar la vida de la gent", tot recordant que ja van fer un pas endavant facilitant l'aprovació dels pressupostos. 

 

Conferència de Presidents

Un altre dels grups que ha parlat sobre la guerra ha estat el socialista. El seu líder, Salvador Illa, ha provocat Aragonès dient-li que si proclama que Catalunya està amb Ucraïna, ha d'assistir a la conferència de presidents de la Palma, prevista per diumenge. Aragonès ha posat però, diverses condicions a sobre de la taula per assistir-hi: "Si és només per rebre informació que podem rebre per les rodes de premsa habituals, no sé si val la pena". Així, ha posat de condició per assistir-hi que s'abordi la coordinació de la recollida de refugiats, mesures de suport en l'àmbit energètic per empreses i llars catalanes, i fons per a les despeses que ocasionarà la situació a Catalunya en l'àmbit habitacional: "No anirem a una conferència buida", ha reblat el president català.

Onada repressiva

Qui no ha abordat en la seva pregunta la situació d'Ucraïna ha estat Junts per Catalunya, que ha aprofitat la seva intervenció per alertar sobre una nova onada repressiva contra l'independentisme, després de la detenció d'activistes pel tall de la Jonquera del Tsunami Democràtic, per la investigació contra persones que van criticar a Twitter la sentència que imposa el 25% del castellà a les aules, o pel muntatge contra els CDRs de l'Operació Judes: "La causa general contra l'independentisme no s'atura (...) Volen fer-nos callar, volen que ens resignem. Però no callem, no acceptem la retallada de drets civils", ha dit el president del grup, Albert Batet.

Aragonès ha dit coincidir amb Junts sobre la preocupació amb les onades repressives contra l'independentisme, i ha assegurat que el Govern està responent a elles amb fets com esquivar l'aplicació de la llei Mordassa o amb la defensa de l'amnistia, la solució que ha reivindicat un cop més per acabar amb la causa general contra l'independentisme, resoldre el conflicte polític amb l'estat "i que tornin els exiliats", ha tancat.