ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous que assistirà finalment a la conferència de presidents a La Palma d'aquest diumenge per abordar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. Aragonès ha argumentat que tot i que la Generalitat sempre prioritza les relacions bilaterals amb el govern de l'Estat, aquesta és una situació "excepcional" i cal la "màxima coordinació". A parer seu, d'aquesta trobada han de sortir decisions. "És el moment de les mesures valentes", ha indicat. "Quan això impacta en el rebut de la llum de totes les llars, quan les empreses aturen la seva producció i quan ja estem des de fa dies compromesos amb l'acollida de persones refugiades, davant d'aquesta situació serem a tot arreu", ha conclòs. En una roda de premsa després de visitar l'Alberg Xanascat a Barcelona, on s'allotgen un grup de ciutadans ucraïnesos, ha demanat que la trobada "sigui un autèntic espai de treball, coordinació i acords" en el front humanitari i l'econòmic. 

La carta que ha enviat el president Aragonès a Pedro Sánchez per informar-lo de la seva decisió sobre la Conferència de Presidents. 

Mesures econòmiques i socials

El govern espanyol i els caps dels Executius autonòmics debatran en la Conferència de Presidents del pròxim diumenge 13 de març a l'illa de la Palma sobre les mesures econòmiques i socials provocades per la invasió russa d'Ucraïna, que s'incorporaran com el punt més important en l'ordre del dia d'aquest fòrum multilateral. De fet, la invasió d'Ucraïna per part de Vladímir Putin ja va obligar el cap de l'Executiu a cancel·lar, amb tan sols 24 hores d'antelació, la Conferència de Presidents que s'anava a celebrar també a l'illa de la Palma divendres passat 25 de febrer. No obstant això, el govern espanyol ha decidit aquesta setmana, després de parlar amb els Executius autonòmics, tornar a convocar aquest fòrum multilateral a l'illa afectada pel volcà de Cumbre Vieja per al diumenge 13 de març, també en format presencial. 

Aragonès ha assegurat que el motiu de la seva assistència ha estat precisament la incorporació de la guerra d'Ucraïna com a punt principal a tractar en aquesta trobada de presidents, "davant d’una situació excepcional cal una participació excepcional", ha explicat que malgrat que en altres ocasions "hem expressat dubtes, cal donar una resposta a l’alçada del que necessita el país". A La Palma traslladarà la necessitat que es desenvolupi el treball amb total "coordinació" entre administracions i es creï "un fons específic" per donar resposta a unes necessitats d'acolliment per als refugiats ucraïnesos que va "més enllà d'escolarització i habitatge". Segons han explicat fonts de Presidència de la Generalitat, es tracta d'una decisió pròpia del president i presa directament per ell, ja que es tracta d'una guerra en el si d'Europa, amb efectes directes sobre Catalunya, no només respecte als refugiats, sinó també els costos energètics.

 

Refugiats a Catalunya 

Mig miler de refugiats han arribat a Barcelona en els darrers dies, especialment durant el cap de setmana. De la recepció s'encarrega Creu Roja, qui rep els refugiats tant a l'estació de Sants com a l'aeroport del Prat. Per exemple, 227 ho van fer aquest diumenge a l'aeroport. Bona part dels que arriben tenen contactes a la ciutat que els donen un lloc per viure, però l'entitat apunta que 1 de cada 5 necessita allotjament. Per poder donar-hi resposta, l'entitat compta amb uns 400 llits. Pel que fa al gran centre de recepció que s'ha d'habilitar a Barcelona, Aragonès ha assegurat que "d'aquesta qüestió s'encarrega el Ministeri". "A diferència d'altres crisis migratòries, els refugiats tenen llibertat de moviment dins d'Europa. Haurem de treballar sobre la marxa, però el més important ara mateix és poder treballar per als allotjaments", ha assegurat.  Pel que fa a l'escalada de preus, Aragonès assegura que "hem de ser conscients que les conseqüències del conflicte s'allargaran durant anys. Cal anar cap a l'autosuficiència energètica". Sobre les declaracions d'ahir de l'alt Representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, que recomanava a la població "abaixar la calefacció", Aragonès ha afirmat que no opina del que fa la resta, però que "hem de prendre totes les mesures que tenim al nostre abast per frenar aquesta escalada de preus".